Acasă » Petrol și Gaze » Moldova, dependentă în continuare de gazele și energia rusă – Maia Sandu acuză foștii miniștri

Moldova, dependentă în continuare de gazele și energia rusă – Maia Sandu acuză foștii miniștri

4 mai 2022
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Republica Moldova va primi în continuare de la Gazprom gaze, iar energia electrică va fi asigurată de centrala controlată de regimul de la Tiraspol. Republica Moldova ar fi trebuit să se interconecteze cu România, însă lucrările au fost tergiversate, spune Maia Sandu, președintele țării, care crede că ”toți miniștrii Energiei și Economiei ar trebui să întoarcă salariile pe care le-au ridicat”.

Astfel, Gazprom a confirmat oficial că va livra gaze Republicii Moldova și în luna mai, chiar dacă autoritățile n-au reușit să facă auditul independent asupra datoriilor istorice, despre care furnizorul rus spune că ar depăși 700 de milioane de dolari.

”Moldovagaz” a publicat un comunicat în care menționează că ”Gazprom a confirmat volumele de gaze naturale contractate pentru a fi furnizate Republicii Moldova în luna mai curent. Este vorba de 32 de milioane de metri cubi de gaze pentru malul drept și 131 de milioane de metri cubi – pentru malul stâng al Nistrului”.

Totodată, Moldovagaz mai transmite că ”livrările de gaze sunt planificate pe ruta tradițională de transport, iar prețul calculat pentru luna mai este de 910 dolari pentru mia de metri cubi, fără puterea calorică”, conform timpul.md.

Recent, autoritățile de la Chișinău au anunțat că Moldova va procura timp de încă o lună energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, gestionată de regimul separatist de la Tiraspol.

Părțile au convenit asupra prețului de achiziție de 59,5 dolari pentru un megawatt/oră, a anunțat prim-ministrul Natalia Gavrilița, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale de săptămâna trecută. Premierul a mai declarat că, în aceeași ședință s-a decis ca Ministerul Mediului de la Chișinău să elibereze un certificat provizoriu de mediu, valabil o lună, pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița.

„Pe partea aprovizionării cu energie electrică e o problemă complicată. Guvernul a lansat licitația, iar ofertele nu sunt bune, sunt scumpe. Pornim de la niște lucruri concrete care au consecințe foarte concrete pentru oameni și noi încercăm să găsim cea mai bună soluție. Soluții bune nu sunt pentru că nu au fost construite alternative la timp, pentru că suntem într-o situație în care prețurile au luat-o razna din cauza acestui război. Efectele le resimt oameni cu venituri mici și țările ca noi – sărace”, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Cel mai mic preț oferit este 96 USD pentru un megawatt de cele două companii participante la licitație.

„Acestea sunt ofertele pe care la avem astăzi. Alegerea nu este mare și prețul este o problemă după care mai sunt și problemele cu cine sunt proprietarii companiilor. Acum toți miniștrii Energiei și Economiei ar trebui să întoarcă salariile pe care le-au ridicat, în condițiile în care nu au construit o linie de interconectare cu România să nu fim dependenți de Tiraspol sau alte companii”, a punctat șefa statului.

Potrivit președintei, Guvernul a discutat și cu companiile din Ucraina, dar acestea oferă un preț de două ori mai mare față de cel actual. Totodată, companiile nu pot asigura echilibrarea, mai scrie timpul.md.

„Până la darea în exploatare a liniei de interconectare cu România suntem puși într-o situație dificilă, cu prețuri mai mari și amenințați de incertitudine. Cei de la Cuciurgan încearcă să facă un ban pe costul energiei livrate înțelegând care este situația din Republica Moldova”, a explicat Maia Sandu.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *