Guvernul din Chișinu va prelungi contractul pe care îl are cu Gazprom până la finalul acestei luni, spun oficialii guvernamentali, dând asigurări cetățenilor că livrările nu vor fi afectate. Mai mult, aceștia solicită și o reducere de măcar cinci dolari pentru fiecare metru cub de gaz importat. 65% din energia consumată în această țară provine din gaz, și doar 3% din necesar este acoperit din producție proprie.
„Nu vom fi lăsaţi fără gaze iarna aceasta. Înainte de 1 noiembrie, contractul cu Gazprom va fi prelungit. Nu intenţionăm să amânăm negocierile până pe 31 decembrie. Însă, din punctul nostru de vedere, tariful la gaz – 374 de dolari – trebuie redus cu cel puţin cinci dolari”, a vicepremierul basarabean, Adrian Candu.
În fiecare an, Gazprom livrează 1,1 miliarde de metri cubi de gaz Republicii Moldova. Suplimentar, peste 2,5 miliarde de metri cubi de gaze sunt livrate regiunii separatiste Transnistria. Republica Moldova plăteşte 374 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz rusesc. Contractul pe termen lung cu Gazprom semnat în 2007 a expirat în 2011, și a fost extins anual, precizează RIA Novosti.
De fiecare dată când a venit pe agendă chestiunii reducerii prețului la gaze, Rusia a solicitat Republicii Moldova să se retragă din Comunitatea Energetică, al cărei membru a devenit în 2010.
Cei mai mari acționari ai transportatorului național de gaze al Republicii Moldova, Moldovagaz, sunt Gazprom (50%), Guvernul de la Chișinău (36,6%) și Cabinetul de Miniștri ai Regiunii Transnistria (13,4%). Rusia spune că Moldova datorează 4 miliarde de dolari pentru gazul livrat Transnistriei, și 16 miliarde de metri cubi de gaze tranzitează Moldova în drumul spre piețele din sud-este Europei.