Acasă » Electricitate » Moldova se confruntă cu probleme energetice majore, Maia Sandu convoacă de urgență Consiliul Suprem

Moldova se confruntă cu probleme energetice majore, Maia Sandu convoacă de urgență Consiliul Suprem

24 octombrie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat de urgență Consiliul Suprem de Securitate, întrucât începând cu 24 octombrie Moldova se confruntă cu un deficit acut de energie electrică, scrie Timpul.md.

Șefa statului Maia Sandu, a convocat, astăzi, începând cu ora 18.00, ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), anunță Președinția, conform Realitatea.md. Surse din piață au declarat anterior pentru Energynomics că România poate livra electricitate sau gaze Republicii Moldova, însă nu pentru o perioadă prea mare de timp, în cazul gazului fiind folosite depozitele, de exemplu, doar o perioadă scurtă și doar în regim de urgență.

„Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat pentru astăzi, 24 octombrie, începând cu ora 18.00, ședința Consiliului Suprem de Securitate”, se menționează în anunțul Președinției, citat de Timpul.md.

„Începând cu 24 octombrie, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, R. Moldova va avea un deficit de energie electrică. Contractele comerciale semnate de SA Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00”, a declarat ieri vicepremierul Andrei Spînu, în contextul în care Centrala de la Cuciurgan va reduce la 27% livrările de energie electrică.

Conform e-nergia.ro, Republica Moldova beneficiază deja de un contract de livrare cu Hidroelectrica de circa 100 MW, pentru luna octombrie, iar vicepremierul Andrei Spînu a declarat că au fost găsite resurse pentru încă aproximativ 100 MW – în total România urmând să livreze circa 235 MW către R. Moldova.

”Energocom finalizează procesul de înregistrare pe platforma OPCOM (operatorul de piață din România) și va putea cumpăra suplimentar, în orele de vârf, energie electrică din România. Suntem interconectați la ENTSO-E și vom putea achiziționa energie electrică de pe piața europeană”, a mai spus Spînu, conform sursei citate anterior.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *