Chişinăul speră un ajutor de la Uniunea Europeană în cazul întreruperii gazelor din Rusia spre Ucraina, fapt ce va periclita aprovizionarea Republicii Moldova, a spus ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazăr. „Sperăm că lucrurile nu vor merge atât de departe, dar, dacă se va ajunge la oprirea gazelor, sperăm că partenerii din cadrul UE ne vor ajuta”, a spus oficialul guvernului basarabean.
Ministrul Economiei din Republica Moldova spune că țara sa ar putea primi gaze din România sau din zăcăminte de pe teritoriul Ucrainei, iar birocrații europeni mizează pe evidențiarea relației mutual-benefice între UE și Rusia pentru menținerea fluxurilor de gaze Est-Vest.
„Uniunea Europeană este un client bun. Achiziţionează 70% din exporturile ruse de energie. Aşteptăm ca furnizorii să respecte angajamentele şi este în interesul tuturor ca energia să nu fie utilizată ca instrument politic”, a subliniat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
De cealaltă parte, în stilul său caracteristic, preşedintele rus Vladimir Putin a punctat că Rusia poate garanta că va injecta gaz în conducte, dar nu poate garanta că transportul prin teritoriul altei țări, în cazul de față Ucraina.
O scrisoare trimisă liderilor europeni de către Putin a conținut avertismente voalate îndreptate împotriva menținerii conductelor deschise din moment ce Ucraina nu-și plătește datoriile pe care le are de achitat către Rusia. Tactica a atras atenția la cel mai înalt nivel al UE, unde președintele Comisiei Europene a cerut discuții aprofundate între miniștrii de energie ai țărilor membre ale Uniunii împreună cu ministrul de energie al UE, din care să reiasă un răspuns colectiv puternic.