Compania Moldovagaz nu va putea trece peste această iarnă fără ajutorul guvernului de la Chișinău, pentru că prețul gazelor este pur și simplu prea mare ca să poată fi transferat integral consumatorilor, a declarat Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al companiei de stat din Republica Moldova.
”Fără suportul statului nu putem acoperi decalajul de casă chiar dacă apelăm la băncile comerciale. Nici o companie nu poate supraviețui în criză fără ajutorul statului. Am redirecționat anumite fluxuri financiare și am luat bani de la firmele noastre de distribuție pentru a plăti gazele la Gazprom. Practic, 40% din fonduri s-au dus aici”, a spus el, la conferința “Regional Approach – Chișinău”, organizată de Energynomics.
În perioada octombrie 2021-septembrie 2021, prețul de achiziție al gazelor naturale incluse în tarif a crescut de la 148,6 de dolari/1.000 metri cubi la 899,1 dolari/1.000 metri cubi. În același timp, compania a cumpărat gaze la prețuri tot mai mari, de la 759,2 dolari/1.000 metri cubi și a ajuns să plătească 1.882,8 dolari/1.000 metri cubi. În aceeași perioadă, pe platforma TTF din Olanda, prețul gazelor, incluzând tariful de transport al gazelor s-a dublat, ajungând la 2.443 dolari/1.000 metri cubi. Ceban a subliniat că achiziția gazelor naturale de la bursa olandeză ar însemna un cost cu mult mai mari comparativ cu cel solicitat de furnizorul rus Gazprom.
Costurile de procurare a gazelor naturale ale Moldovagaz în perioada în perioada octombrie 2021-septembrie 2021 au fost de 690 milioane de dolari, iar costurile incluse în tariful reglementat, aprobat de către ANRE, s-a situat la nivelul de 560 milioane de dolari. Astfel, diferența dintre prețul gazelor livrate de Gazprom și cel al gazelor tranzacționate pe TTF este de 522,3 milioane de dolari.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI VADIM CEBAN
Pentru a putea să continue aprovizionarea cu gaz a țării în contextul sancțiunilor impuse de asupra importurilor de gaze din Rusia, Moldovagaz a conlucrat mult mai strâns cu reglementatorul de energie din Chișinău și cu ministerul de resort și va continua să diminueze cheltuielile prin renegocieri cu furnizorii. Astfel, compania a cerut clienților săi energointensivi să plătească gazele naturale în avans, iar nivelul mediu al acestora a ajuns la 47,17% (agenții economici – 28,4% și sectorul termoenergetic – 65,3%). Peste 4.000 consumatori au fost transferați la plata în avans pentru gazele naturale, iar 11.500 de consumatori sunt supuși deconectării pentru neplata gazelor naturale.
”Noi sperăm să menținem furnizarea de la Gazprom din 1 octombrie cu toate că sunt anumite chestiuni nesoluționate. Dar am reușit în septembrie să aprobăm tarifele la nivel de recuperare a costurilor și un lucru important pentru furnizori și creditori este să știe că suntem solvabili”, a precizat Ceban.
Conferința „Abordare Regională Chișinău” a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor noștri: BRM East Energy MD, Huawei, Kawasaki Gas Turbine Europe, Schneider Electric, Transelectrica, Transgaz.