Acasă » Petrol și Gaze » Moldovagaz se așteaptă la „o luptă pentru capacități” în acest an

Moldovagaz se așteaptă la „o luptă pentru capacități” în acest an

14 iunie 2024
Petrol și Gaze
energynomics

Compania Moldovagaz încearcă să contribuie la crearea unui coridor vertical de gaze naturale, iar în acest an este așteptată „o luptă pentru capacități”, a declarat Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz.

„Dacă nu vor fi destule capacități, riscăm ca într-o iarnă friguroasă să consumăm gaze zilnic 12 sau chiar 15 milioane mc de gaz pe ambele maluri ale Nistrului,” a avertizat Ceban, cu ocazia conferinței Abordare regională: Chișinău 2024, organizate de Energynomics.

Coridorul vertical Trans-Balcanic, la care contribuie și Moldovagaz în colaborare cu Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz, ar urma să aibă o capacitate tehnică anuală de transport al gazelor naturale de 9 miliarde de metri cubi de gaz (95,4 milioane MWh), respectiv o capacitate zilnică de 18 milioane de metri cubi (190.801 MWh). Prin acest sistem ar putea fi asigurată alimentarea cu gaze naturale a circa 700.000 de consumatori din Republica Moldova. Fluxurile inverse de gaz vor putea alimenta și Turcia, Bulgaria, România, Ucraina și Republica Moldova.

Ceban a spus că aproximativ 80% din consumul de gaze al țării are loc în primul și în ultimul trimestru al fiecărui an. Analiza perioadei 2019-2023 arată că cel mai mare volum de gaze naturale a fost distribuit în Moldova în 2020 și 2021, cu 1,008 miliarde de metri cubi în 2020 și 1,14 miliarde de metri cubi în 2021. În 2022, volumul distribuit a scăzut semnificativ, cu 30% față de 2021, iar în 2023 a scăzut cu 40%.

Printre factorii principali care au influențat această diminuare se numără impactul crizei energetice asupra economiei naționale, majorarea prețurilor la gazele naturale, trecerea mai multor consumatori la surse alternative de încălzire (păcură, cărbune, biomasă) și condițiile meteo atipice pentru sezonul rece, cu temperaturi pozitive pe timp de iarnă.

Conferința Abordare Regională Chișinău a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor noștri: Boglight Gaz Moldova, Elektra Renewable Support, Parapet GmbH, Siemens Energy, Simtel Team, SolaX Power, Transgaz, Waldevar Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *