Republica Moldova importă trei sferturi din energia sa, iar prețurile energiei au crescut cu peste 50% în ultimii cinci ani.
Fluxul de importuri ar putea încetini în curând, iar Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), are în acest an în vedere finanțarea unui proiect solar cu cripto-monedă pentru o universitate din Chișinău.
Inițiativa, derulată împreună cu Sun Exchange, una din piețele sud-africane de energie solară, va permite investitorilor să cumpere celule solare folosind SolarCoin, o monedă virtuală lansată de start-up-ul ElectriCChain, care ulterior vor fi livrate Universității Tehnice a Moldovei (UTM), una dintre cele mai mari din țară, potrivit Reuters.
Cumpărătorii pot, de asemenea, să plătească pentru celulele solare folosind euro sau bitcoin, au spus oficialii de la Sun Exchange.
Ideea este de a găsi noi surse de finanțare pentru a „ajuta clădirile să devină verzi peste noapte” – în acest caz cu panouri solare de acoperiș, a declarat Dumitru Vasilescu, manager de program al PNUD în Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa. „Unul dintre cele mai mari obstacole pentru țările care investesc în energia regenerabilă este lipsa de finanțare, deoarece deseori trebuie să aștepți 10-15 ani înainte de a obține o rentabilitate a investiției”, a declarat el pentru Thomson Reuters Foundation.
Dar universitatea va primi un total de 1 MW de energie instalat în această vara, a spus el, ca urmare a efortului de finanțare de grup. Proprietarii celulelor solare, la rândul lor, vor primi SolarCoins imediat ce universitatea produce energie, câștigând un randament de aproximativ 4% din investiția lor, a adăugat Vasilescu.
Republica Moldova are în prezent peste 10.000 de metri pătrați de spațiu de acoperiș neutilizat pe clădirile publice, care ar putea fi utilizat pentru astfel de inițiative, a spus el.