Intoxicația cu monoxid de carbon este cel mai des menționată între cauzele care duc la accidente grave, mai ales în sezonul rece. Alte numeroase cazuri tragice, chiar fatale, au ca origine centralele termice defecte sau folosirea aragazului drept sursă de încălzire.
Numai în zona deservită de compania Delgaz Grid (care acoperă 20 de județe din jumătatea de nord a țării) un număr de 18 persoane au căzut victime intoxicației cu monoxid de carbon, iar 9 dintre acestea au murit asfixiate în perioada ianuarie/septembrie 2019. Cea mai mare parte a victimelor sunt persoane adulte de peste 50 de ani și provin din mediul urban.
În județele Alba, Maramureş, Vaslui, Hunedoara, Mureș, Sibiu şi Cluj, în 7 din cele 10 cazuri petrecute în această perioadă, intoxicațiile cu monoxid de carbon au fost generate de gazele arse (rezultate de la mijloacele de încălzire) care nu au fost evacuate sau au fost evacuate insuficient, din cauza defectelor la coșurile de fum. Alte două cazuri au avut la origine centralele termice defecte, iar în alt caz, folosirea aragazului pentru încălzirea locuinței.
La nivel național, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.), în primele 9 luni ale anului au fost înregistrate 422 de victime ale incendiilor la locuințe, dintre care 137 persoane au decedat. Majoritatea incidentelor au fost generate de coșuri de fum defecte sau necurățate, de instalații electrice defecte/improvizate și de mijloace de încălzire defecte.
Deși incidența cazurilor de intoxicații cu monoxid de carbon înregistrate în aria de activitate Delgaz Grid a scăzut cu aproape 38% în primele nouă luni din 2019, iar numărul victimelor cu 43%, se înregistrează o creștere a deceselor cu 28% față de perioada similară a anului trecut.
La nivel național, potrivit datelor IGSU, în primele nouă luni ale anului în curs incendiile la locuințe au înregistrat o creștere cu aproape 18% față de perioada similară a anului trecut.