Monsson Operation, membră a grupului Monsson, care se ocupă cu operarea, mentenanţa şi service-ul turbinelor eoliene în Europa, Africa, America şi Noua Zeelandă, intenționează să angajeze 200 de tehnicieni şi ingineri până la sfârşitul anului 2017, conform unui comunicat remis energynomics.ro. Compania are nevoie de tehnicieni pentru proiectele din Germania, Italia, Grecia şi Brazilia, aceștia urmând să fie specializați şi formați în centrul propriu de training RESS.
Monsson s-a concentrat pe energie din surse regenerabile încă din anul 2004 și are proiecte de peste 2,4 GW în portofoliu. Cu peste 350 de angajați de specialitate, Monsson oferă servicii dedicate fermelor eoliene care cuprind dezvoltare, construcție, operare, întreținere, service, mentenanță şi comercializare de energie electrică.
Monsson și-a dezvoltat în ultimii doi ani activitățile externe, ajungând să lucreze în peste 20 de țări, cu birouri operative în Suedia, Irlanda, Qatar, Polonia, Germania, SUA şi Africa de Sud. “Odată cu dezvoltarea activităţii la nivel internaţional, necesitatea angajării de forţă de muncă specializată a crescut. Astfel, Monsson şi-a facut propriul centru de instruire şi pregătire a personalului specializat, centru care funţionează în Constanţa şi coordonează activitatea de training şi pregatire profesională a peste 750 de tehnicieni anual”, spune Sebastian Enache, director de Dezvoltare, Monsson Operation.
Compania a investit peste 2 milioane de euro într-un centru de pregătire unic în Sud-Estul Europei. Astfel, centrul RESS – Renewable Energy School of Skills poate forma tehnicieni de mentenanţă turbine eoliene, tehnicieni instalare turbine eoliene, operatori instalaţii electrice adecvate centralelor eoliene cât şi multe alte aptitudini şi competenţe necesare. Toate cursurile sunt acreditate la nivel internaţional şi recunoscute peste tot în lume. “Deoarece nu vom găsi numai personal specializat în piaţa muncii, ne-am asumat noi pregătirea lor tehnică, prin centrul de pregătire din Constanţa. Vom iniţia o campanie de recrutare la nivel naţional pentru a găsi tineri, cunoscători ai limbii engleze, cu vârste cuprinse între 22 şi 30 de ani şi dornici să înveţe o meserie nouă”, spune Enache.
Constanţa a devenit un centru important pentru industria regenerabilelor. Aici se află peste 70% din capacitatea de eoliene instalată în România şi majoritatea tehnicienilor existenţi la momentul actual în industrie au făcut reconversie profesională dintr-o altă meserie extrem de răspândită în zonă, respectiv din cea de navigator.