Acasă » Electricitate » Monsson testează un sistem propriu de stocare a energiei în baterii

Monsson testează un sistem propriu de stocare a energiei în baterii

21 martie 2023
Electricitate
energynomics

Grupul Monsson are în construcție un sistem de stocare a energiei în baterii, care ar urma să fie finalizat până în luna iunie, și care ar putea fi ulterior utilizat ca reper la nivel național de către producătorii de energie din surse regenerabile.

”Sperăm ca până în iunie anul acesta să punem în funcțiune cea mai mare baterie din România în momentul de față, 30 MW x patru ore. Am demarat un proiect de testare utilizând fonduri proprii. Vrem să venim nu neapărat cu o soluție proprie de stocare, ci să găsim cel mai bun furnizor pe care să îl implementăm la proiectele noastre. Noi încercăm să venim cu un benchmark și să ajutăm industria să implementeze mai repede partea de stocare”, a declarat Sebastian Enache, membru al Consiliului Director al Asociației Române a Industriei Fotovoltaice – RPIA, la conferința „Mai multe regenerabile pentru România”, organizată de Energynomics.

Planul companiei este să doteze fiecare nou proiect de producere a energiei din surse regenerabile cu sisteme de stocare a energiei.

Sistemele de baterii vor fi instalate lângă parcul eolian Mireasa și lângă parcul fotovoltaic Gălbiori și vor funcționa ca un ”adevărat virtual power plant” care să cuprindă toate tipurile de surse regenerabile de energie.

Potrivit lui Enache, pentru a urgenta tranziția energetică este nevoie și ca legislația în domeniul stocării energiei să fie clară.

El a estimat că până în 2030 în România ar urma să fie instalați între 10.000 MW în capacități regenerabile, dintre care 35% în eolian și 65% în fotovoltaic, dar și o capacitate de 500-800 MW în unități de stocare a energiei.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, România are nevoie de cel puțin 15.000 de noi angajați în această industrie. ”Dacă nu reușim să atragem și să calificăm forță de muncă, nu știu dacă acești MW se vor construi. E foarte important să avem resursă umană din România. În România sunt doar 1.950 de montatori de panouri fotovoltaice calificați. Studiem să vedem cât de dispuși sunt oameni să facă naveta între proiecte în țară, pentru că nu pot fi angajați toți la nivel local”, a adăugat Enache.

Pe de altă parte, din cauza interpretării diferite a legislației, au apărut blocaje de 6-8 luni ale unor proiecte de producere a energiei verzi cu capacități de ”mii de megawați”.

Conferința „Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri între care ABB, ACE Industrial Software, BCR, Consolight, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoPower, European Energy, Finder, Geminox, Huawei, ING Bank, LAPP Romania, Marsh & McLennan Companies, Phoenix Contact, Photomate, Prime Batteries Technology, REI Grup, Renomia-Gallagher, Valmont, Volt, Wiren România, Wise Finance Solutions.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *