Acasă » Interes general » Moțiunea de cenzură împotriva ministrului Energiei a fost respinsă de Senat; Burduja: Sectorul energetic e vital

Moțiunea de cenzură împotriva ministrului Energiei a fost respinsă de Senat; Burduja: Sectorul energetic e vital

31 martie 2025
Interes general
energynomics

Plenul Senatului a dezbătut luni moțiunea simplă intitulată „Ministrul Energiei – un lider fără direcție, între promisiuni verzi și realități gri”, împotriva ministrului Sebastian Burduja, prin care se cerea demisia acestuia.

Moțiunea, depusă săptămâna trecută de liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, a fost respinsă, cu 54 de voturi „pentru” și 66 „împotrivă”.

O țară care are energie este o țară puternică, de care alții depind, de aceea toate investițiile sunt importante, a declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în Plenul Senatului, la dezbaterea moțiunii simple împotriva sa.

„Nu pot să nu mă refer la dimensiunea geopolitică, geostrategică. Sectorul energetic este vital, pentru că o țară care are energie, care este pe picioarele ei, este o țară care este puternică, de care alții depind. De aceea toate aceste investiții sunt importante și mulțumesc tuturor celor care cu onestitatea au colaborat cu noi și pentru proiectele de nuclear, și pentru terminarea hidrocentralelor în lucru, și pentru prosumatori, pentru că împreună am eliminat acea taxă pe soare”, a spus ministrul.

El a precizat cu această ocazie că proiectul Unităților 2 și 4 de la Cernavodă trebuia să se facă folosind tehnologie canadiană pentru că acesta deja există la Unitățile 1 și 2 și a fost adoptată în Parlament o lege în acest sens.

„La începutul acestei dezbateri am făcut un apel la măsură și probabil nu m-am gândit că vremurile sunt altele, calitatea dezbaterilor din Parlament este alta. Și nici nu m-am gândit că pot exista voci de la acest microfon, în Senatul României, care să mintă românii cu atâta seninătate, de la lucrurile mici. De exemplu, la Iernut, puterea instalată nu-i 340 este 430 de megawați. (…) Unitățile 3 și 4 trebuiau să se facă cu tehnologia canadiană, că asta avem acolo. Și s-a adoptat și o lege în Parlamentul României, pe un acord interguvernamental. Pe baza legii s-a făcut acest contract. Dar, probabil că dacă era cu rușii nu avea nimeni nimic de comentat, că era bine, ca toate celelalte state din jur”, a explicat Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.

Acesta a mai menționat că sezonul rece s-a încheiat cu o cantitate de gaze în depozite de aproape un miliard normal metri cubi, respectiv un grad de umplere de peste 30%.

„Vorbiți cu maximă iresponsabilitate de o criză a sectorului energetic. Spunea un fost candidat la președinția României din noiembrie că sunt depozitele goale, rămân oamenii fără gaz și e frig, e iarnă. Am încheiat sezonul rece cu aproape un miliard de normal metri cubi, 30 și ceva la sută grad de umplere. Știți care e mandatul Ministerului Energiei? Să asigure conformarea cu țintele europene de umplere și le-am asigurat de fiecare dată, inclusiv la 1 februarie, cu peste 40%. E ușor probabil să dezinformezi, dacă n-are cine să-ți răspundă”, a afirmat ministrul Energiei.

În ceea ce privește energia electrică, Sebastian Burduja a semnalat că România în anumite zile apelează și la importuri și de aceea trebuie puse în funcțiune toate marile investiții lansate. În acest context, el a subliniat că la Mintia este în lucru cea mai mare centrală de gaz din Europa, de 1.750 de megawați.

„De când? De un an și jumătate. Un investitor privat a venit, toate echipamentele sunt livrate, și veți vedea că, optimist, anul acesta 1.050 de megawați, dar cu siguranță anul viitor 1.750 de megawați vor fi puși în funcțiune”, a precizat ministrul.

Referitor la reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, el a subliniat că, după 20 de ani, în sfârșit a fost semnat contractul și se fac încă 1.400 megawați la Cernavodă, în timp ce proiectul Neptun Deep este o șansă nu doar pentru România să fie pe deplin independentă energetic, ci este e o șansă și pentru Republica Moldova, și pentru Ungaria, și pentru alte state din regiunea noastră, pentru că altfel „vor rămâne dependenți de cei care au obișnuința să închidă robinetul când ți-e lumea mai dragă”.

„Vreau să mulțumesc încă o dată că mi-ați dat această oportunitate. Într-adevăr, e o oportunitate să vin în Plenul Senatului și să vă spun aceste adevăruri pentru dumneavoastră, cei care doresc să le asculte, să le analizeze cu cifrele în față și pentru românii care ne urmăresc.(…) Nu toată lumea se pricepe la sectorul energiei, este complicat. Nu toată lumea înțelege diferența dintre wați și volți, am constatat și astăzi la aceste dezbateri. Este foarte ușor să-i mințiți pe români. Vă rog să nu faceți acest lucru, pentru că în fiecare zi aproape Ministerul Energiei trebuie să combată o dezinformare, ba că golim barajele, ba că vindem lacurile țării, ceea ce e interzis de Constituție, ba că sunt golite depozitele de gaz și alte și alte minciuni”, a punctat Sebastian Burduja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *