Importurile Chinei de petrol brut, cărbune și gaze naturale au încetinit în luna Iulie, fără a oferi astfel vreo consolare producătorilor care sperau că unul din cei mai mari consumatori de energie din lume și-ar putea majora cererea, ajutând la diminuarea stocurilor globale de combustibili.
China a importat 7,35 milioane de barili pe zi luna trecută, ceea ce reprezintă cel mai lent ritm din Ianuarie, potrivit datelor oferite de Administrația Generală a Vămilor. Transporturile inbound de cărbune au pierdut 2,5 la sută din luna Iunie, in timp ce gazele naturale au scăzut cu mai mult de 13 la sută, potrivit Bloomberg.
Datele din iulie reflectă o creștere economică lentă în a doua cea mai mare economie a lumii și contrastează creșterea importurilor de energie ale țării din primele șase luni, care au venit în sprijinul prețurilor la nivel mondial. Pe parcursul acestei perioade, achizițiile de țiței au crescut cu 14 la sută, iar cărbunele a crescut cu 8,2 la sută, pe măsură ce consumatorii de pe piața internă au apelat tot mai mult la resurse mai ieftine străine, iar producția internă a scăzut. Transporturile de gaze naturale a crescut cu 23 la sută în prima jumătate a anului.
„Apetitul puternic al Chinei pentru țiței și cărbune a impulsionat cu siguranță prețurile la nivel mondial, în prima jumătate a anului,” a spus Guo Chaohui, analist al China International Capital Corp. „Cu toate acestea, credem că sprijinul dat de China prețurilor petrolului slăbește, din cauza stocurilor interne ridicate și a cererii scăzute de produse petroliere.”
Țițeiul Brent a crescut cu aproape 90 la sută, până la un maxim în luna Iunie, de la cel mai mic nivel al ultimilor 12 ani în Ianuarie, înainte de a se scufunda într-o piață în scădere. Prețul GNL spot în Asia de Sud-Est a crescut cu mai mult de 40 la sută față de nivelul din luna Aprilie. Prețurile ambelor resurse sunt în prezent cu aproximativ 60 de procente mai mici față de nivelul din urmă cu doi ani. Prețul cărbunelui în portul australian Newcastle, un punct de referință pentru Asia, a crescut cu 23 la sută în acest an, potrivit datelor Globalcoal.
Stocarea petrolului este încetinită de constrângerile de capacitate
În timp ce producția de țiței în exces la nivel global scade, stocurile sunt abundente, iar o renaștere a forajului SUA amenință să mărească depozitele și mai mult. Stocurile de țiței și produse constituite de țările industrializate pe parcursul anilor de supraofertă au atins un nivel record de mai mult de 3 miliarde de barili, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie din Paris.
„Creșterea cu două cifre a importurilor de petrol brut din China, în prima jumătate a anului 2016, nu a fost sustenabilă, deoarece consumul real este în creștere, dar cu o singură cifră, mult mai scăzut”, iar stocarea este încetinită din cauza constrângerilor de capacitate, spun analiștii JP Morgan Chase & Co.
Consumul de cărbune din China va scădea probabil 3,4 la sută în acest an, pe fondul încetinirii activității industriale și a eforturilor guvernului de a scădea dependența de acest combustibil, conform unui raport Citigroup. Importurile de cărbune ale Chinei vor scădea în al treilea trimestru, împreună cu cererea internă, ceea ce va pune presiune pe prețurile din Asia, a declarat Guo.
Între timp, eforturile Chinei de a crește dependența de gaze pentru a ajuta la reducerea poluării vor încetini, din cauza consumului sezonier mic. Guvernul a redus prețul gazelor pentru utilizatori în luna Noiembrie a anului trecut, în speranța de a stimula utilizarea sa.
Piețele globale de gaze vor rămâne până în 2018 suprasaturate, iar cererea și oferta nu se vor alinia până în 2021, când și capacitatea de a lichefia și exporta de gaze naturale va urca cu 45 la sută, conform AIE.