Multe hoteluri vor funcționa cu program redus, din cauza costurilor ridicate cu utilitățile. Industria hotelieră a ignorat până acum investițiile în eficientizarea consumurilor de energie, dar criza energetică actuală și prețurile-record forțează hotelierii să reevalueze aceste aspecte.
”Baza hotelieră din România este foarte veche. În industria hotelieră, partea de utilități a fost până acum neglijată. Orice hotel este un consumator energofag. Până acum nu a durut, dar acum doare. Există însă o deschidere pentru noi soluții și pentru reinventare. Acum e momentul. Sunt hoteluri care vor funcționa cu program redus și doar dacă vor avea destui oaspeți”, a declarat Mircea Drăghici, Managing Partner Est Hospitality Consulting, la conferința „Cogenerare pentru eficiență energetică și integrarea regenerabilelor”, organizată de Energynomics.
Potrivit lui Drăghici, cu cât numărul de stele ale unui hotel este mai mare, cu atât cresc consumurile de energie. Spre exemplu, costurile unui hotel care are piscină ”cresc exponențial” pentru că se consumă multă energie pentru menținerea unei anumite temperaturi a apei. Totodată, filtrele unei piscine trebuie verificate periodic pentru că un filtru defect generează o creștere semnificativă a consumului de energie.
Pentru a obține o reducere considerabilă a costurilor cu energia, hotelierii ar trebui să aibă o imagine cât mai clară a consumurilor de energie pentru a putea direcționa investițiile în eficientizare cu o precizie cât mai mare. Investițiile realizate fără o analiză prealabilă ar putea chiar să cauzeze costuri suplimentare.
”Am văzut că ultima modă e să înlocuim toate becurile, dar nu o să vezi nicio eficiență, ba chiar o să vezi costuri mai mari pentru că aceste becuri sunt destul de scumpe.”
Conferința „Cogenerare pentru eficiență energetică și integrarea regenerabilelor” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: Chimcomplex, Electro-Service RB, ENGIE Romania, Horváth, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH.