Acasă » Electricitate » Multe proiecte de energie regenerabilă sunt nerealiste și multe vor fi amânate

Multe proiecte de energie regenerabilă sunt nerealiste și multe vor fi amânate

27 noiembrie 2022
Electricitate
energynomics

Goana după atragerea de finanțări în noi instalații de producere a energiei din surse regenerabile a dus la avizarea unor ”aberații”, multe proiecte fiind nerealiste pentru că au slabe șanse de a fi realizate sau racordate la rețea, din cauza apetitului scăzut al operatorilor de distribuție de a întări liniile electrice. Consecința acestui cumul de factori va fi amânarea unor proiecte.

”Am văzut multe aberații în piață, dar este vital să îi prezentăm clientului situația reală. S-au făcut o mulțime de proiecte nerealiste din perspectiva financiară a clientului și sunt proiecte propuse în anumite zone unde nu există posibilitatea de evacuare a energiei în orizontul de timp în care se vor a fi implementate. Înțeleg intenția statului de a atrage cât mai multe fonduri, dar pentru mine este foarte important să prezentăm proiecte bune. Dacă nu informăm corect clienții, ne vom trezi iar că nu absorbim toate fondurile”, a declarat Radu Tărău, Director Executiv al EnergoBit Control Systems.

El a adăugat că informarea corectă a clienților în privința șanselor de reușită a proiectelor este vitală. De asemenea, clienții care își doresc să aibă propriile unități de generare a energiei din surse regenerabile trebuie să fie informați asupra faptului că au și ei un aport propriu considerabil la proiectele co-finanțate din fonduri UE. ”De exemplu, finanțarea nu cred că va depăși 30% pe PNRR”, a adăugat Tărău.

Din cauza numărului extrem de mare de proiecte, a devenit problematică obținerea avizelor tehnice de racordare la rețea. În lipsa acestui aviz, producătorii nu își pot livra energia produsă în rețele. Pe de altă parte, pentru a putea absorbi o cantitate tot mai mare de energie, rețelele de medie și joasă tensiune trebuie întărite sau extinse, dar, potrivit lui Tărău, acest lucruri nu se întâmplă.

”Sunt propuse foarte multe proiecte în toată țara. A obține o racordare bună în Teleorman sau Giurgiu nu mai e cazul. Suntem în continuare asaltați de fonduri de investiții și investitori și toți vor proiecte – cu cât mai mari, cu atât mai bine. Toate aceste proiecte duc la supraîncărcarea rețelei și asta va necesita investiții ale transportatorului și ale distribuitorilor. Problema nu este la Transelectrica, pentru că eu cred că ei vor face acele investiții necesare din perspectiva lor. Problema este pe partea de distribuție, unde nu văd același apetit pentru întărirea rețelelor”, a precizat Tărău, în cadrul conferinței “Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca”, organizate de Energynomics.

Din aceste motive, parcurile energetice cu capacități de 20 până la 70 MW vor avea dificultăți în conectarea la rețele, iar investitorii vor avea de ales între a amâna construirea lor sau a accepta varianta propusă de ANRE. ”Dar este foarte greu să îți faci un plan de afaceri când modifici un ordin de 13 ori în doi ani. Aceste investiții nu se vor face de azi pe mâine, astfel că multe capacități vor fi amânate sau corelate cu investițiile în rețele”, a adăugat el.

O soluție pentru detensionarea acestei situații o poate reprezenta stocarea de energie, însă România nu dispune de o legislație specifică în acest domeniu. O altă variantă este crearea unor comunități energetice locale sau microgrid-uri, care ar avea dublul avantaj că vor scădea presiunea pe operatorii de distribuție și vor crea și un grad mai ridicat de securitate în aprovizionare. ”Ideea este să aduci producția cât mai aproape de consumator. Există tehnologie pentru asta. Ne trebuie însă și legislație”, a spus Tărău.

Compania EnergoBit lucrează în prezent la proiecte cumulate de 11 GW care vizează producerea de energie fotovoltaică, eoliană și în cogenerare. Din total, proiecte de 4 GW au obținut deja avizele tehnice de racordare, iar în cazul celor mai multe dintre ele nu va fi nevoie de investiții suplimentare pentru întărirea rețelei. Alte proiecte, de 2 GW, se află în etapa finală de avizare, iar proiecte de alți 2,5 GW sunt în alte stadii de realizare. Totodată, EnergoBit este implicată și în proiecte de 3,5 GW în centrale pe gaz, care au o ”probabilitate mare să se facă”. Compania și-a dublat atât numărul de experți, cât și cifra de afaceri în ultimii ani și este în continuare implicată activ în atragerea de studenți în acest sector.

Conferința “Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: Eaton Electric, Elgeka-Ferfelis Romania, Enel X, EnergoBit, Kawasaki Gas Turbine Europe, MET Energy România, REI Group, Photomate, Volt, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *