Acasă » Petrol și Gaze » N. Havrileț: În aprilie lansăm comparatorul pentru preţul gazelor naturale, în site-ul ANRE

N. Havrileț: În aprilie lansăm comparatorul pentru preţul gazelor naturale, în site-ul ANRE

28 martie 2017
Consumatori
energynomics

Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei a repetat, marți, 28 martie, că ANRE va lansa începând de săptămâna viitoare un comparator ce va permite consumatorilor casnici să se informeze cu privire la ofertele furnizorilor care le pot livra gaze.

”Noi venim în întâmpinarea schimbării furnizorului în zona casnică. În acest moment am finalizat comparatorul de preţuri. Acesta este în testare şi în luna aprilie va fi pus pe site. Probabil că de luni va putea fi funcţional”,  a precizat Havrileţ.

Niculae Havrileţ susține că fără un comparator de prețuri, nu poate exista o liberalizare pe piața casnică. Reprezentantul ANRE a explicat modul de funcționare a sistemului: ”Introduci datele de contact, în sensul în care precizezi unde este locul de consum, localitatea, suprafaţa pe care o încălzeşti şi automat îţi apar toate ofertele furnizorilor pe care îi obligăm să pună oferta pe site”.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, Havrileţ a afirmat că tariful final al gazelor pentru populaţie va creşte cu 1-2% de la 1 aprilie, când preţul gazelor de producţie internă va fi liberalizat.

„ANRE va continua să fixeze preţul final pentru consumatorii casnici de gaze. Preţul va fi stabilit anual, urmând ca eventualele diferenţe să fie recuperate anul următor. ANRE va calcula preţul final de la 1 aprilie pornind de la preţul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de producţie internă, însă, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da preţuri de referinţă”, a mai explicat Havrileţ.

Havrileț a precizat că dacă în perioada aprilie 2017-aprilie 2018, vor fi diferenţe foarte mari între preţul pieţei şi cel pe care l-a luat în calcul ANRE pentru preţul final, se ia în calcul posibilitatea unor ajustări trimestriale sau semestriale. „Aceasta dacă vor fi diferenţe mai mari de 5%. Dacă nu vor fi diferenţe mai mari de 5%, vom merge aşa până anul viitor şi vom vedea atunci”, a mai arătat Havrileţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *