Acasă » Regenerabile » Biomasă » Nagy-Bege: 2013 a fost marcat de incertitudine, mulți investitori au plecat din România

Nagy-Bege: 2013 a fost marcat de incertitudine, mulți investitori au plecat din România

10 decembrie 2013
Biomasă
Bogdan Tudorache

###author###

Anul 2013 a fost ”marcat de foarte multe lucruri nefondate, și asta a generat foarte multă incertitudine și nesiguranță”, susține Zoltan Nagy-Bege, membru al Comitetului de Reglementare din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), referindu-se îndeosebi la reducerea schemei-suport industria regenerabilelor.

”Băncile nu mai știu ce să finanțeze, mulți investitori au plecat din țară”, a mai spus Nagy-Bege.

El spune că ritmul investițiilor în energie regenerabilă „cu siguranţă” nu va mai fi același ca până anul trecut, iar structura investițiilor și profilul investitorilor se va schimba radical.

Astfel, piața proiectelor noi va fi dominată de marile fonduri de investiții și micii consumatori.

„Cu siguranţă nu va continua ritmul de dezvoltare de până acum. Mă aștept să se schimbe participanții la piață (de energie regenerabilă) – nu mă refer la furnizorii de echipamente, ci la categoriile de investitori. Probabil vor exista mai multe fonduri serioase de investiţii, capabile să investească în proiecte mari. Mă aştept ca şi IMM-urile şi consumatorii casnici să îşi instaleze propriile unităţi de producţie. Probabil cele mai multe dezvoltări vor fi de sub 1 MW”, a declarat Nagy- Bege.

El a adăugat că ANRE a transmis Comisiei Europene (CE) un proiect privind stabilirea unor tarife fixe pentru unităţile fotovoltaice cu o putere mai mică de 1 MW şi pentru centralele în cogenerare de 2 MW. Răspunsul CE este aşteptat în primul trimestru al anului viitor, urmând ca aplicarea tarifelor, a căror valoare Nagy-Bege nu a menţionat-o, să înceapă până în iunie 2014.

Potrivit lui Bege, la începutul anului existau proiecte eoliene de 1.800 MW, iar până la finele anului ar putea ajunge la 2.300 MW. Proiectele fotovoltaice cumulează în prezent 700 MW, față de 24 MW la începutul anului, și ar putea ajunge la 800 MW până la finalul lui 2013.

În privinţa proiectelor hidroenergetice şi pe biomasă nu au existat în acest an evoluţii spectaculoase, a mai spus Nagy-Bege.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *