ANRE era pregătită să întâmpine un an 2021 dificil, odată cu liberalizarea pieței energiei electrice și cu intrarea în cel de-al doilea an al liberalizării pieței gazelor, a spus vicepreședinte ANRE, Zoltan Nagy-Bege, în cadrul celei de-a IX-a ediții a premiilor Energynomics.
”Ne așteptam să existe o efervescență în piață, să fie ceva mișcări de clienți de la un furnizor la altul, să fie plângeri la ANRE… Am avut parte de plângeri la adresa furnizorilor, distribuitorilor, legate de nerespectarea termenelor, necitirea contoarelor și emiterea greșită a facturilor. Într-adevăr, în prima jumătate a anului despre asta a fost vorba. După aceea am avut o provocare încă și mai mare! Mă tem că aceasta provocare va rămâne nu numai în istoria sectorului energetic din România, ci și din în a celui european. În a doua jumătate a verii au început să se vadă semnele acestei crize prin creșterea prețurilor pe piețele angro peste tot în Europa. Am ajuns la niște valori greu de imaginat, greu de explicat pentru consumatori în primul rând. Mă tem că dacă persistă această evoluție, Europa, cu toate planurile sale de decarbonare a sectorului energetic, va suferi mult la capitolul competitivitate”, a spus Nagy-Bege.
CITEȘTE ȘI Am sărbătorit câștigătorii premiilor Energynomics!
Totuși, orice criză aduce cu ea și noi oportunități. ”Crizele ne forțează să ne reunim, să ne reinventăm, să aplicăm soluții pe care în circumstanțe normale nu le gândim și sunt convins că într-un timp relativ scurt vom avea și vedea și efectele benefice ale acestei crize. În cazul României, sunt convins că vor apărea – și deja sunt semne – foarte mulți investitori noi, interesați mai ales de partea de producție, pentru că pe partea de furnizare competiția pare că a dispărut. Pe partea de producere există un interes pentru noi capacități, vedem asta și la nivelul avizelor de racordare emise sau solicitate operatorilor de rețele, iar anul viitor vom vedea primele începuturi de construcții sau de punere în funcțiune de noi capacități, în linia trasată de Comisia Europeană și asumată de România, de investiții în regenerabile”, a adăugat el.
”Sunt convins că vor fi încurajate și îmbrățișate tehnologiile noi. Un exemplu este hidrogenul, care va deveni un combustibil de luat în seamă în viitor și este posibil ca această criză a prețurilor să accelereze acest proces”, a mai spus el.
Ediția din acest an a Energynomics Awards a fost susținută de Automatica, Axpo, CIS GAZ, Electrica, Electroalfa, Elgeka-Ferfelis, Enevo Group, EximBank, Hidroelectrica, ING Bank, MOL Romania, Nuclearelectrica, Phoenix Contact, Photomate, RENOMIA – Gallagher, Romgaz, SAS Romania, Schneider Electric, Transelectrica, Transgaz, Wiren.