Regulile clare și transparente pentru OPCOM şi continuarea schemei suport pentru emisiile indirecte de dioxid de carbon (ETS), în conformitate cu Ghidul Comisiei Europene, sunt esențiale pentru ca industria din România să treacă de această perioadă dificilă şi să supravieţuiască crizei energetice, consideră Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al ALRO.
“Sunt două componente esențiale pentru ca industria din România să aibă o șansă să treacă prin această perioadă extrem de tulbure și să aibă o șansă la supraviețuire – pe de o parte reguli clare și transparente pentru OPCOM, iar pe de altă parte continuarea schemei suport pentru emisiile indirecte de dioxid de carbon (ETS) în conformitate cu Ghidul Comisiei Europene”, a spus Marian Năstase, citat de financialintelligence.ro.
”Așadar, sunt necesare reguli similare cu cele de pe bursele de valori sau de metale și pe bursa de energie electrică. Acestea ar avea rolul de a nu mai permite traderilor să tranzacționeze energie electrică dacă nu este în posesia lor și de a penaliza astfel de comportamente care au distorsionat grav piața energiei în acest an.
”Apoi, în momentul de față, Europa a intrat într-o fază nouă a legislației ETS, valabilă pentru perioada 2021-2030, perioadă pentru care Comisia Europeană a elaborat un nou Ghid care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021. Este imperativ necesar ca autoritățile române să îl transpună în legislația locală și să calculeze subvențiile pentru emisiile indirecte datorate companiilor industriale din sectoarele aprobate de către Comisia Europeană ca având un risc mare de delocalizare”, a mai spus el.