Investitorii trebuie trataţi cu mult respect şi cu multă predictibilitate şi ”ne dorim ca interacţiunea cu statul să fie cât mai uşoară, mai ales pe partea fiscală”, iar unul dintre pilonii esenţiali ai reformelor este debirocratizarea, a declarat luni ministrul Economiei, Claudiu Năsui, la evenimentul de aniversare a 10 ani de la listarea Fondului Proprietatea la BVB.
„Investitorii trebuie trataţi cu respect şi cu multă predictibilitate. Unul dintre pilonii esenţiali ai reformelor pe care le-am desfăşurat anii trecuţi, legi pe care am avut şansa să putem să le promulgăm prin Parlament, este debirocratizarea. Sunt deja opt legi de debirocratizare şi ne dorim ca relaţia, nu doar pentru IMM-uri, nu doar pentru micii investitori, dar şi pentru bursă şi pentru toată lumea să fie cât mai uşoară în interacţiunea cu statul, mai ales pe partea fiscală, pe partea de raportări, dar nu numai. Trebuie toate lucrurile acestea să fie cât mai uşoare şi iarăşi cred că ar trebui să folosim această enormă putere a bursei pentru a transparentiza şi a eficientiza companiile care mai sunt de stat şi care de multe ori, dacă ar fi să tragi un fir roşu, un fir director, vezi că sunt cam aceleaşi peste tot. Chiar şi acelea care exploatează monopoluri, care sunt profitabile poate pot face mult mai bine dacă ar avea genul acesta de acţionariat activist pe care bursa şi Fondul Proprietatea sunt sigur că îl pot aduce”, a spus Năsui.
Acesta le-a transmis participanţilor la eveniment că Executivul rămâne dedicat nu doar debirocratizării ci şi predictibilităţii şi că nu vor avea surprize neplăcute.
„Toate lucrurile pe care le vom face şi pe care le vom întreprinde în Guvern sunt în linia celor pe care le-am prezentat. Toate proiectele vor fi supuse dezbaterii publice, discutate cu toţi stakeholderii şi sunt în linia aceasta a înlesnirii libertăţii economice de care România are mare nevoie ca să se dezvolte şi să prindă din urmă decalajul faţă de Europa de Vest”, a afirmat ministrul Economiei, potrivit Agerpres.
El a subliniat că mai sunt multe lucruri de făcut că să fim într-adevăr o economie de piaţă, deşi în ultimii 30 de ani s-au făcut mari progrese.
„Cred în continuare că suntem o economie de piaţă puternic îngreunată de foarte mulţi factori, mai ales care vin din zona aceasta a noastră, a politicului, din păcate. Dar lucrurile acestea nu vor mai fi aşa, cel puţin nu cu acest nou Guvern. Acest nou Guvern este îndreptat către modernizarea economiei, este îndreptat către aceste principii călăuzitoare care sunt înscrise şi în Constituţie: economie de piaţă, concurenţă, libertate economică şi mai ales fundamentul acesta foarte corect al proprietăţii”, a explicat Claudiu Năsui.