Acasă » Petrol și Gaze » Natalia Gavriliță: Interconectarea cu România până în 2024, o prioritate absolută

Natalia Gavriliță: Interconectarea cu România până în 2024, o prioritate absolută

12 decembrie 2021
Import-Export
Bogdan Tudorache

România a livrat gaze Republicii Moldova în luna octombrie, înaintea semnării unui nou acord cu Gazprom, ajutând țara vecină să mențină livrările, a spus Natalia Gavriliță, premierul Republicii Moldova, în cadrul întâlnirii de ieri cu omologul român Nicolae Ciucă, la București.

”În contextul crizei energetice, România din nou a sărit în ajutor Republicii Moldova, gazul livrat în octombrie ajutându-ne să menținem presiunea în sistem, pe fondul limitărilor volumelor de gaze cu care ne-am confruntat. De asemenea, datorită finalizării conductei de transport al gazelor naturale Iași – Ungheni – Chișinău, Republica Moldova va putea face pași importanți în asigurarea independenței şi securității energetice”, a spus Gavriliță.

„O prioritate absolută este ca până în 2024 să realizăm interconectarea sistemelor energetice dintre România și Republica Moldova”, a adăugat ea, precizând că acest lucru ar conduce la consolidarea independeței și securității energetice a Republicii Moldova.

Discuțiile au inlcus interconectarea energetică, dezvoltarea relației bilaterale în zona proiectelor de infrastructură, reducerea tarifelor de roaming și semnarea unui nou contract de asistență financiară din partea României în valoare de 100 de milioane de euro.

„Avem șansa istorică să transformăm comunitatea de limbă într-o comunitate a marilor proiecte în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului, prin construirea la propriu și la figurat de noi poduri, fie că vorbim de interconexiunea în sfera energetică, fie că discutăm de racordarea infrastructurii de transport din Republica Moldova la rețelele europene, fie că punem bazele facilitării telecomunicațiilor”, a mai spus Natalia Gavriliță.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *