Acasă » Interes general » Negocieri intense pentru modificarea mecanismului de plafonare și renunțarea treptată la MACEE

Negocieri intense pentru modificarea mecanismului de plafonare și renunțarea treptată la MACEE

27 februarie 2024
Interes general
Bogdan Tudorache

Primele confirmări privind modificarea sistemului de plafonare-compensare și renunțarea la mecanismul de achiziție centralizată MACEE au apărut în piață încă de anul trecut, însă guvernanții au infirmat acest lucru până la sfârșitul lunii ianuarie, când s-a emis ipoteza coborârii plafonării pentru a ieftini și mai mult energia, conform Ministerului Energiei.

Deși s-a ieșit din criza prețurilor energiei, renunțarea la sistemul de plafonare fiind pasul firesc către redeschiderea pieței libere, mai multe surse au declarat anterior pentru Energynomics că ”nu se poate renunța la mecansim în an electoral”.

Iată, însă, că apar în piață primele negocieri și un prim proiect de modificare a sistemului de plafonare și compensare. Astfel, un prim proiect prevede că MACEE devine opțional începând cu 1 iunie, urmând să dispară treptat din piață la 1 decembrie 2024, iar pragul plafonării scade de la 450, la 400 de lei/MWh, potrivit e-nergia și Investenergy.

Totodată, decocamdată se vehiculează ideea prelungirii mecanismului de plafonare cu un an, însă este doar o ipoteză în lucru, la fel ca și faptul că plafonul maxim de preț al energiei electrice pentru toți consumatorii non-casnici va fi redus la 1 leu/kWh.

Deocamdată au loc consultări cu piața, vizite la Guvern a unor directori de companii -ieri, CEO-ul PPC Georgios Stassis s-a întâlnit la Palatul Victoria cu premierul Marcel Ciolacu, potrivit Profit.ro, iar forma documentului în lucru de modificare a ordonanței 27 este departe de a fi finală.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *