Acasă » Interes general » Noi dezbateri pentru strategia energetică după includerea modelării cantitative

Noi dezbateri pentru strategia energetică după includerea modelării cantitative

26 august 2016
Interes general
Bogdan Tudorache

Despre strategia energetică a României se vorbește de zeci de ani, iar pe parcursul timpului au existat mai multe forme ale documentului care a stat la baza mix-ului energetic național. Strategia energetică națională (SEN) este un fel de ”Constituție” a energiei, care până în prezent a îmbrăcat mai multe forme, în funcție de voința politică. În prezent se încearcă redefinirea ei pe baze econometrice, iar singura întrebare care poate fi ridicată este dacă se va reuși asumarea ei prin Parlament înainte de alegerile din decembrie.

”Eu așa sper. Ne-am pus în target să o aprobe actualul guvern”, a declarat pentru energynomics.ro, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

”Ne dorim să o aprobăm în guvern și să o supunem dezbaterilor prin Parlament, dar e un proces… E un calendar foarte strâns. Sperăm să avem un prim draft la sfârșitul lunii septembrie- cel mai târziu în prima săptămână din octombrie… vor exista atunci dezbateri… nu vom lăsa forma finală pentru dezbateri publice foarte mult, pentru că am consultat deja majoritatea stakeholderilor din piață”, a mai spus Popescu.

Documentul aflat în prezent pe site-ul ministerului nu este documentul SEN final ce va fi supus aprobării, noul document se află în redactare, în urma ”modelărilor cantitative”.

”Strategia se scrie în perioada imediat următoare și va avea ca input rezultatele modelării cantitative: datele macroeconomice, cu structura actualului mix de producție și, în funcție de modelarea matematică… Asta o face Ernst &Young, într-un consorțiu”, a mai spus Popescu.

”Strategia e un prim element, după care vor urma acele planuri naționale. Avem ca obligație să elaborăm până în 2017 Planul integrat Strategie-Mediu.” Planurile naționale vor detalia direcțiile de dezvoltare ale strategiei, ulterior.

Aproximativ 300 de specialiști și lideri din industrie au fost cooptați de actual guvern pentru definitivarea primului draft de proiect al SEN. Ulterior, s-a decis modelarea cantitativă, adică definirea parametrilor ce trebuie urmați, lucrare atribuită prin licitație publică către un consorțiu condus de Ernst & Young (EY), pentru suma de 1,56 milioane lei. Ulterior modelării va avea loc redactarea unui document final succint, care va trebui aprobat de guvern și asumat de Parlament.

Cu toate acestea, unii lideri din industrie ne-au declarat că se tem că nu va exista suficientă voință politică pentru asumarea documentului în actuala legislatură, adică înainte de alegerile din decembrie 2016, care vor aduce un nou Parlament și probabil un nou Cabinet.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

1 thoughts on “Noi dezbateri pentru strategia energetică după includerea modelării cantitative”

  1. Din septembrie a devenit octombrie…si in 2017 Trebuie sa facem Alta strategie..Energie- mediu…..
    Si asa a mai trecut o guvernare, care Nu decide nimic, investitiile in domeniu urmarind…certificatele. verzi! Acesta este mandatul tuturor ministrulor din 2011 pana astazi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *