Acasă » Regenerabile » ONG-urile de mediu propun guvernului adoptarea unei ținte de 100% energie verde pentru 2040

ONG-urile de mediu propun guvernului adoptarea unei ținte de 100% energie verde pentru 2040

13 mai 2020
Interes general
energynomics

Bogdan Tudorache

Organizațiile de mediu au lansat în dezbatere publică o nouă petiție, intitulată „Mâine se decide azi”. Documentul consultat de energynomics.ro propune guvernului o nouă țintă pentru regenerabile și prevede ca energia verde să fie la baza redresării economice, prin ”trecerea către 100% energie verde până cel mai târziu în 2040”.

Documentul mai propune dezvoltarea ”durabilă și sustenabilă post cărbune în regiunile miniere din România – inițierea unui pachet de politici publice (măsuri și calendare concrete) care să creeze oportunități de creștere economică reală pentru regiunile miniere afectate de tranziție”.

Totodată, se cere ”stimularea democrației energetice și a comunităților energetice – stimularea prosumatorilor (a micilor producători și consumatori de energie din surse regenerabile), implementarea de programe naționale de eficiență energetică și ca reglementările legislative aferente construcției de clădiri comerciale noi, precum și ansamblurile de locuințe noi să conțină obligativitatea instalării de panouri fotovoltaice pe acoperiș și conectarea lor la sistemul energetic pentru a descărca surplusurile de electricitate”.

Totodată, în domeniul deeșurilor, se cere ”gestionarea responsabilă a deșeurilor municipale și rurale, inclusiv: închiderea depozitelor neconforme, colectarea selectivă și reciclarea, precum și gestionarea deșeurilor periculoase în mod corespunzător”.

Documentul se rezumă, astfel, la stipularea unor principii declarative, fără a preciza ținte specifice în domeniul energetic, cu excepția celei menționate anterior.

Totodată, petiția prevede ca ”30% din ecosisteme să beneficieze de protecție până în 2030, cu suprafețe de minim 10% de protecție strictă” și 30% protecție strictă a pădurilor ”prin refacerea, protejarea și finanțarea sănătății ecosistemelor forestiere”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *