Modificările adoptate în Parlament la legea-cadru a energiei electrice vor fi foarte greu de pus în practică, întrucât nu este prevăzută elaborarea unor reglementări secundare privind aplicarea lor, a declarat, joi, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), potrivit Agerpres.
Una dintre modificările operate conferă dreptul producătorilor de a încheia contracte cu alți producători, realizând un mixt energetic, în scopul de a oferta apoi energia electrică pe piața internă sau la export.
„Va fi o prevedere foarte greu de pus în practică, pentru că, în acest moment, mixtul energetic se realizează de către furnizori. Furnizorii cumpără de la diferiți producători și formează un mixt, un coș. La ora actuală, acest mixt se realizează pe bursă, prin încheierea de contracte diferite, cu diferiți producători, la prețuri diferite, și la final, furnizorul creează un preț unic pentru acel coș. Așa cum prevede legea, ca producătorii să încheie contracte și să formeze mixtul, având în vedere faptul că nu există o legislație secundară pe această temă și că nu se va face, pentru că legea nu a prevăzut, cred că va fi greu de pus în practică”, a explicat președintele ANRE.
Miercuri, reprezentanții Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) au precizat, într-un comunicat de presă, că propunerile lor nu au fost luate în calcul și că modificările aduse legii au ținut cont de cerințele unei singure companii. AFEER precizează că aplicarea actului normativ pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale (123/2012), adoptat de Plenul Parlamentului și transmis Președinției spre promulgare, poate conduce la grave prejudicii produse participanților la piață, prin crearea premiselor unor interpretări și aplicări abuzive ori eronate.
Pingback: Preşedinţia retrimite în Parlament modificările la Legea energiei