Nicolae Turdean a fost numit noul Director General la Cupru Min S.A. și a preluat noul său rol la 15 iulie 2015. Nicolae Turdean îl succede pe Dorel Tomuș, și își asumă ca prioritate a sa principală consolidarea societății. Din 2012, Cupru Min S.A. a înregistrat peste 32 de milioane de euro cifra de afaceri, anual, și peste 12 de milioane de euro în profit cumulat.
Nicolae Turdean a ocupat anterior diverse poziții în cadrul ANRM, Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor Publice. Timp de doi ani (2010-2012) a fost consultant pentru Banca Mondială, cu responsabilitate privind gestionarea resurselor minerale în Uganda. În 2005, a participat la elaborarea și negocierea celui de-al doilea împrumut acordat de către Banca Mondială României pentru închiderea minelor sale. Timp de mulți ani, Nicolae Turdean a făcut parte din Proiectului Mondial de închidere a minelor și al Proiectului de Atenuare a Impactului Social în România.
Nu se pune problema privatizării Cupru Min, ne-a declarat Nicolae Turdean, într-un interviu în exclusivitate. „Deocamdată trebuie consolidată poziţia companiei. Trebuie să vedem cât din profitul din ultimii ani se datorează companiei şi cât este context favorabil”, a precizat Nicolae Turdean. „Acum suntem pe o tendinţă descrescătoare a preţului la cupru pe plan internaţional şi trebuie să vedem ce supape de reducere a costurilor putem identifica.”
„Cupru Min a reuşit să achiziţioneze nişte utilaje performante, în zona de carieră, iar acum trebuie să vedem ce soluţii există pentru creşterea eficienţei şi reducerea costurilor în zona de prelucrare”, explică Nicolae Turdean.
„Planul de investiţii pentru acest an era destul de generos”, observă Nicolae Turdean, dar după câţiva ani favorabili, cu preţuri ridicate la cupru, în prezent, la un preţ de 6.000 de dolari, Cupru Min este pe break-even. Totuşi, nu se pune problema de disponibilizări. „Dimpotrivă, s-ar putea să fie nevoie de noi angajări, de vreme ce au fost achiziţionate noi utilaje şi se lucrează periodic cu o linie suplimentară în preparare.”
Cupru Min este vulnerabil în faţa a două riscuri potenţiale, venite din pieţe foarte volatile: raportul leu-dolar, respectiv preţul cuprului la bursa de mărfuri londoneză.
Da ani buni, Cupru Min vinde întreaga sa producţie de concentrate de cupru către aceeaşi firmă, Ronefer Voluntari SRL, deţinută şi condusă de Maria Gherghe. Potrivit www.zf.ro, Maria Gherghe a fost funcţionar în Ministerul Metalurgiei şi apoi până în 2000 salariat al Conef. În ultimii ani, Ronefer a înregistrat constant cifre de afaceri mai mari decât Cupru Min, dar profituri mai modeste: în 2014, la un rulaj de aproape 170 de milioane de lei, Ronefer a avut un profit de aproape 3 milioane de lei.
Cupru Min SA deţine 60% din rezervele de cupru ale României, iar din 2008 în 2013 a fost scoasă la privatizare în mai multe rânduri şi în diverse formule. La finalul lui 2014, compania avea peste 500 de angajaţi şi un profit net de 5,5 milioane de lei.
Gabi, am o rugaminte. Afla cate tone a vandut pe an Rosia Poieni si cat a primit in schimb. O tona ( DMT) cu concentrat de la Rosia Poieni ( 0.32% / Cu tona de minereu si cu concentratul la 32%) se vinde FOB cu 1700 USD/DMT.
Cred ca Madame de la Voluntari le-a dat doar 1,200USD/tona.
Daca au vandut peste 23,000 tone e ceva necurat.
Cand sunt cel putin 12 procesatori interesati de concentrat CupruMin vinde in Voluntari.
Foarte bine ca venit domn director ca să stirpesca mafia și hoția de la cupru .min, au salarii mari , pleacă de la lucru, merg cu mașinile particulare ca la ora 12-13 să plece, fură motorină, fură tot ce se poate. Să lase pe alți care ar muncii și pe 1000 de Ron pe lună. Faceți ordine domn director că așa nu se mai poate !
Pingback: Cupru Min vrea să vândă 40.000 de tone de concentrat de cupru