Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Nicolescu: FMI și CE aprobă amânarea liberalizării prețului gazelor

Nicolescu: FMI și CE aprobă amânarea liberalizării prețului gazelor

23 septembrie 2014
Consumatori
energynomics

Fondul Monetar Internațional (FMI), Comisia Europeană (CE) și Banca Mondială (BM) au fost de acord cu amânarea liberalizării pieței gazelor pentru consumatorii casnici și cu termenele propuse de partea română, a declarat, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie. El a discutat pe această temă cu finanțatorii externi la Bruxelles, care “au fost de acord cu amânarea liberalizării și cu termenele propuse de noi”, a spus Nicolescu, citat de Agerpres.

La începutul acestei luni, ministrul delegat pentru Energie a declarat că va propune autorităților de la Bruxelles ca prețul gazelor interne pentru populație să nu mai crească până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare să se prelungească până la 1 iulie 2021, față de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat în prezent în vigoare.

Potrivit calendarului de liberalizare asumat de România în 2012 în fața FMI și a CE, prețul gazelor pentru populație ar fi trebuit să se majoreze cu 3%, la 1 octombrie 2014. Prețul pentru consumatorii casnici ar fi urmat să fie complet liberalizat la 31 decembrie 2018, potrivit aceluiași calendar.

De asemenea, miercurea trecută, deputații au adoptat un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, a Legii petrolului și a unei ordonanțe de urgență, cea mai importantă prevedere a acestuia referindu-se la prorogarea termenului, extinderea calendarului și menținerea coșului pentru gaze naturale până în 2021.

Norme noi aprobate de guvern

Executivul a aprobat două hotărâri de Guvern cu o importanţă deosebită pentru sectorul energetic. Primul act normativ vizează programul de iarnă 2014 – 2015, obiectivele principale ale acestuia fiind evaluarea consumului de energie electrică al ţării, în perioada 1 octombrie 2014 – 31 martie 2015, pentru a se asigura o funcţionare sigură şi stabilă a Sistemului Electroenergetic Naţional, precum şi nivelul stocurilor necesare pentru această perioadă.

Cea de-a doua hotărâre de Guvern are ca scop modificarea Anexei la Hotărârea nr. 511 din 26 iunie 2014 privind stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată de gaze naturale. Potrivit actului normativ, Guvernul a decis menţinerea preţurilor gazelor naturale din producţia internă (atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei non-casnici) la nivelurile stabilite pentru 1 iulie 2014, fără a se mai efectua creşterile de preţuri agreate anterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *