Conducta BRUA va fi în mare parte utilizată pentru tranzitul de gaze, a declarat Răzvan Nicolescu, senior-expert in cadrul Deloitte si fost ministru al Energiei. Adică, vor fi transportate gaze din unele țări în alte țări, tranzitând România. Prin această conductă ar putea trece și gaze rusești livrate de Gazprom către Europa prin Turkish Stream. Fostul ministru al energiei a precizat că din momentul în care capacitatea de transport este rezervată, nu prea mai poate fi controlată sursa de gaze.
În opinia lui Răzvan Nicolescu, o parte din surplusul de gaze care va fi produs în România, în condițiile exploatării gazelor din Marea Neagră, ar trebui utilizată pentru relansarea industriei chimice și petrochimice. OMV a anunțat că va relua producția petrochimică și același lucru ar trebui făcut și la Petromidia, a precizat Nicolescu. „Este important să avem un plan, să jucăm jocul nostru (…) Altfel, vom juca în niște jocuri ale altora”, a mai spus Nicolescu, într-un interviu acordat HotNews.
România trebuie să definitiveze strategia energetică.
„Avem pe de-o parte în zona de producție câmpuri vechi, chiar dacă Romgaz a făcut recent o descoperire destul de importantă, mai avem zona de off-shore, plus că avem și zona de teritoriu care nu este legată de Marea Neagră. Deci, teoretic și practic avem șanse să ne creștem și mai mult producția”, a spus Nicolescu.
„Cu acest surplus de producție sunt doua opțiuni. Prima opțiune este să încercam să ne consumăm o parte din acest gaz suplimentar în industria din România, fie că vorbim de petrochimie, fie că vorbim de industria chimică, fie că vorbim de industria farmaceutică, fie că vorbim de industria siderurgică. Să încercăm să creăm pentru acest gaz o valoare adaugată. A doua opțiune: cantitățile suplimentare care nu pot fi consumate în România să fie exportate”.
De asemenea, dacă România intenționează să devină un hub de gaz, trebuie să ofere opțiuni de tranzit prin țară, opțiuni de tranzacționare pe bursele românești și să fie implicată în diverse acorduri de tranzacționare, în așa fel încât volumul tranzacționat pe piața locală să fie semnificativ mai mare decât volumul produs și consumat.
„Dacă zonele de producție din Marea Neagră vor începe să producă 6-7-8 miliarde de metri cubi, România ar putea ajunge la o producție de aproximativ 20 de miliarde de metri cubi pe an. La un consum de 12 miliarde de metri cubi, ar ramâne un surplus care ar trebui exportat, dacă nu reușim să creștem consumul nostru intern. Deci, vom avea un surplus. Acele țări care vor cumpăra gaz produs în România foarte probabil vor cumpăra mai puțin gaz produs în Rusia. Dacă aș fi reprezentantul Gazprom, ar fi firesc să nu-mi doresc să se producă foarte mult în România. Dacă s-ar produce în România, eu am concurență și nu voi mai putea vinde atât de mult cât vindeam în prezent”, a mai afirmat fostul ministru al Energiei.
Obiectivul României este să-și păstreze poziția onorantă în clasamentul Uniunii Europene: a treia țară din UE ca dependență de importuri de resurse energetice.
„Doar Danemarca și Estonia stau mai bine decât noi. La nivel regional dacă ne putem ajuta vecinii, creând mai multă concurență pe piața lor este foarte bine. Din resursele pe care le avem, statul să-și extragă partea în mod corect de venit, lăsând și investitorilor ceea ce merită să aibă conform riscurilor.
„Și mi-aș dori ca o parte din acest gaz sau petrol să fie utilizat în România în ideea de a crea mai multe locuri de muncă, mai mare valoare adăugată, o mai mare siguranță la furnizarea de îngrășăminte chimice pentru agricultură, prețuri mai competitive pentru agricultori, un efect multiplicator mai bun pentru noi. Toate acestea trebuie să fie parte dintr-un plan. Am avut un plan în 2014, dar el trebuie actualizat cu dezvoltările actuale. Nu ne gândeam atunci că Turkish Stream va avansa așa. Nici la Marea Neagră, unde s-au săpat foarte multe sonde într-un timp scurt. Am profitat și de situația cu embargoul din Rusia, în sensul că o parte din navele care trebuiau să sape în Rusia nu au mai săpat acolo și au săpat în România. În continuare este important să păstrăm viteza, să avem un plan, să încercăm să jucăm jocul nostru”, a conchis Nicolescu.