Piața de energie electrică din România nu este funcțională, cu un design de piață depășit, cu o piață accidentală (PZU) devenită piață principală şi un deficit cronic de investițiii în zona de generare. Pe piața de energie electrică sunt nereguli care trebuie dovedite de autorități, susține Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.
“Înțeleg că le este foarte frică unora de o posibilă candidatura a mea, însă nu există în planurile mele din acest moment intenția de a candida la ANRE”, a declarat Nicolescu, potrivit Financialintelligence.ro.
”Prețurile au crescut mult din cauza jocurilor Gazprom. Creșterea a început înainte că Putin să atace Ucraina. Au provocat-o reducând cantitățile pe care le vindeau de regulă pe piețele spot. Gazprom are analiști de piață care înțeleg foarte bine cum funcționează piața europeană și care uneori navighează printre reguli. În trecut, prețurile la gaz natural erau legate de cele de la țiței printr-o formulă. Această formulă nu se mai aplică astăzi. Dacă s-ar aplica, cu toate creșterile de pe piața țițeiului, prețul la gaz natural ar fi de cinci ori mai mic decât în prezent. Realizați cât de mare este creșterea la gaz natural?”, a comentat Nicolescu.
”România își bate joc de sute de milioane de euro conectând noi localități la rețele de gaz natural, neînțelegând încotro se îndreaptă această lume în care trăim. De asemenea, România ar fi putut fi, astăzi, un jucător regional pe piața gazelor dacă proiectul ExxonMobil nu era oprit. Aveam alături de noi cea mai mare companie de profil din lume. Aș vrea să știu cine a decis în țara noastră întârzierea acestui proiect cu cinci-șase ani. De ce a făcut-o? De ce importăm în loc să exportăm? De ce ne împrumutăm de bani când acest proiect ne putea genera miliarde? Cine își asumă politic sau juridic această întârziere?”, a spus fostul ministru.
Despre schema de compensare, Nicolescu a spus că ”trebuie urgent recalibrată și redimensionată”.
”Statul nu are cum să o susțină așa cum este. Nu e sustenabil. Cred că această schemă este un mare risc la securitatea financiară a țării. Sunt protejate categorii care nu ar trebui și ignorate grupuri de mari consumatori. În plus, generează blocaje de cash flow pentru companiile de furnizare pentru că rambursările sunt întârziate și creează un mediu în care unii de pot îmbogăți umflând factura statului de plătit. Am avertizat de la început că această schemă nu e ce trebuie. Sunt cu conștiința împăcată. Mai mult nu am ce să fac”.
El a mai spus că piața energiei are un design de piață depășit, cu o piață accidentală (PZU) devenită piață principală. ”Avem un deficit cronic de investiții în zona de generare”.
Cât despre înțelegerile potențiale din piață, el a spus: ”Sunt nereguli care trebuie dovedite de autorități. Pentru mine a fost șocant să aflu că ANRE a descoperit vreo 40 de nereguli în ultimul timp și a aplicat amenzi totale de sub 4 milioane euro. Realizați discrepanța?”.