Interesul pentru Fondul de Modernizare s-a concretizat în peste 600 de propuneri, însumând 19 miliarde de euro, a spus Niculae Havrileț, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, la cea de-a opta ediție anuală a Spring Cocktail, un eveniment organizat de Energynomics.
”Văd o dezvoltare pozitivă a sectorului energetic, întrucât am lansat noul program de finanțare prin fonduri europene și vom folosi fonduri europene într-o proporție nemaiîntâlnită anterior de România. Am pornit în anul 2020, amendând Ordonanța 114 cu prima ordonanță din anul 2020, pentru a reveni în piața liberă. Am reușit să introducem posibilitatea încheierii contractelor bilaterale, pentru a încuraja investitorii, de a le oferi un mecanism financiar necesar pentru a avea proiecte bancabile. Totodată, am stabilit ca, începând cu iarna viitoare să nu mai obligăm furnizorii să stocheze gaze naturale, întrucât dăunează pieței libere a gazelor naturale”, a spus Havrileț.
”Pentru perioada următoare, intenționăm să transpunem Directiva 944, să aplicăm Regulamentul 943 al CE și să creăm un mecanism specific pentru utilizarea Fondului de Modernizare. Vorbim despre 6-7 miliarde de euro sau chiar mai mult, în următorii cinci-șase ani. Am primit un semn foarte important din partea investitorilor, care au trimis înainte de 30 noiembrie – când a fost un prim termen pentru depunerea de proiecte – circa 600 de propuneri, totalizând 19 miliarde de euro. Investitorii au nevoie de stabilitate legislativă și de aceea sunt optimist, că în următoarea perioadă vom avea o dezvoltare pozitivă în sectorul energetic”, a adăugat el.
Conferința “Spring Cocktail 2021” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri AON România, Automobile Bavaria, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, ING Bank România, OMV Petrom, PeWeTe, Photomate, Siemens.
S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a urmări prezentările aproape 250 de persoane.