Elementul cel mai important al reglementărilor trebuie să fie prețul corect, care poate asigura accesul la energie electrică și gaze naturale, lucru pe care prețul cel mai mic nu îl poate face, a declarat Niculae Havrileț, fost președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), la Gala în cadrul căreia industria energetică a sărbătorit câștigătorii la cea de-a X-a ediție a Energynomics Awards.
”În ANRE, elementul de bază de care trebuie să ai grijă nu este cel mai mic preț, ci cel mai corect preț. Dacă vom avea un preț corect, vom avea energie și gaze. Dacă prețul nu este corect, nu vom avea nici gaze, nici energie. În general, am considerat întotdeauna procedura de a avea o dezbatere adevărată pe momentul redactării unei reglementări, mai ales dacă este vorba de o reglementare importantă, cum a fost, de exemplu, cea legată de funcționarea pieței de energie electrică, la care am lucrat doi ani”, a spus Havrileț.
El a adăugat că excesul de reglementare este dăunător investițiilor în energie, pentru că anulează predictibilitatea și stabilitatea necesare companiilor și investitorilor în acest sector.
Potrivit lui Havrileț, reprezentanții ANRE trebuie să acționeze ca niște arbitri ai pieței, iar pentru ca o piață energetică să fie funcțională, ea trebuie să aibă concurență.
”Așa cum știm, o piață are ca element natural competiția. Nicio piață în care nu există competiție nu este o piață naturală. De exemplu, dacă nu ești convins că locul tău este în ANRE ca să împarți dreptatea, atunci mai bine te duci într-o altă zonă, cea de producție, distribuție sau furnizare. Nu este nevoie să fii arbitru. Dar dacă ești arbitru, trebuie cel puțin să aplici metoda mimetismului atunci când elementele la care te raportezi sunt unele corecte, naturale”, a mai spus Havrileț.
Din 2013, premiile oferite de Energynomics au rolul de a recunoaște și răsplăti reușita și bunele practici în sectorul energetic din România. Partenerii Energynomics din acest an au fost ABB, BCR, Cason Engineering, CIS GAZ, Clenergy, Delgaz Grid, Electrica, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enery, ENGIE Romania, European Energy, EximBank, Franklin Templeton Bucharest, Huawei, Hidroelectrica, ING Bank Romania, Monsson, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Photomate, Pixii, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, SAS Romania, Schneider Electric, Signify, Simtel, Skyborn Renewables, Transelectrica, Transgaz, Volt, Wiren. Cu sprijinul Alexandrion Group, Niran Cosmetics.
Parteneri strategici pentru ediția Energynomics Awards 2022 au fost ACCER, ACUE, AFEER, AIIR, CRE, EFdeN, EPG, FEL, FPPG, HENRO, PATRES, RPIA, RWEA.
Partener de monitorizare: Klarmedia.