Acasă » Interes general » Niculescu (ANRE): Prin scăderea birocrației și măsuri de eficientizare, orice sector din domeniul energiei poate să se dezvolte sănătos

Niculescu (ANRE): Prin scăderea birocrației și măsuri de eficientizare, orice sector din domeniul energiei poate să se dezvolte sănătos

31 martie 2025
Interes general
energynomics

Prin scăderea birocrației și măsuri de eficientizare un anumit sector din domeniul energiei poate să se dezvolte sănătos, iar în perioada următoare Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) dorește simplificarea modalității prin care operatorii economici obțin autorizații de înființare și licențe, a afirmat, luni, președintele instituției, , la un eveniment de specialitate.

„Am văzut că atunci când statul român și-a propus să susțină un sector din domeniul energiei, sectorul acela a înflorit. Cel mai bun exemplu este exemplul prosumatorilor. La 31 ianuarie 2025 în România erau 203.894 de prosumatori, 180.000 persoane fizice și aproximativ 23.300 persoane juridice și lucrul acesta a fost posibil din momentul în care Guvernul României, Ministerul Energiei a introdus acea compensare cantitativă. Deci un mod mai simplu prin care românii puteau să-și compenseze cantitatea de energie electrică produsă și neconsumată la locul de consum. Și am văzut că acest fenomen a înflorit în peste 2.441 de megavați în putere instalată. Ne-am dat seama că prin scăderea birocrației și prin aceste măsuri de eficientizare, un anumit sector din domeniul energiei poate să se dezvolte cât se poate de sănătos. Ce dorim să facem la ANRE în perioada următoare este să simplificăm modalitatea prin care operatorii economici obțin autorizații de înființare și licențe”, a spus George Niculescu, la cea de-a treia ediție a conferinței „Tendințe Economice 2025”, eveniment organizat de Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA).

Acesta a precizat că ANRE analizează foarte atent tot cadrul de reglementare și încearcă să găsească soluții prin care să-l simplifice în așa fel încât dezvoltarea acestui sector să fie și mai facil pentru producători.

„Revizuim documentele necesare în așa fel încât să reducem birocrația din cadrul autorității de reglementare. Al doilea lucru pe care vrem să-l facem este să introducem niște fluxuri cât se poate de eficiente în ceea ce privește activitatea internă a autorității de reglementare. Și acum două săptămâni am semnat un protocol de colaborare cu cei de la Politehnică și ne propunem să transformăm Autoritatea de reglementare într-un one-stop-shop al informațiilor din domeniul energiei. Deci, practic, orice investitor din domeniul energiei, printr-un simplu click, va avea informații cu privire la absolut tot ce-l interesează din sectorul energie. ANRE trebuie să fie un integrator de soluții și să le comunicăm cât se poate de transparent investitorilor din energie, în așa fel încât facem lucrurile acestea nu doar ca să întindem o mână de ajutor industriei, ci ca să ne facem și noi treaba mai ușoară. Cu cât vom comunica mai transparent și vom avea informația mai aproape de investitori, de participanții la piață, cu atât ne vom face și noi activitatea să fie mult mai ușoară. Ne dorim să avem o instituție rapidă, transparentă, care să integreze fluxurile digitale, soluții de inteligență artificială implementăm la nivelul autorității de reglementare. Sunt lucruri care vor facilita și mai mult interacțiunea participanților la piață cu Autoritatea de reglementare”, a afirmat George Niculescu.

El a menționat că al treilea lucru pe care Autoritatea îl propune pentru anul 2025 este ca instituția să-și consolideze poziția de reper de încredere pentru consumatorii de energie electrică din piață.

„Consumatorii de energie din piață trebuie să știe că autoritatea le este de partea lor în perioada următoare. O să ieșim din piață reglementată pentru o perioadă de timp. La 1 iulie nu vom mai avea schemă de sprijin care să plafoneze prețul la energie electrică. La 31 martie 2026 nu vom mai avea preț reglementat la gaze naturale. Și aici Autoritatea de reglementare își propune să comunice cu consumatorii de energie, atât electrică cât și gaze naturale, în așa fel încât această tranziție spre o piață din nou liberalizată să se producă în condiții cât se poate de corecte pentru consumatori, să nu resimtă șocuri în factură și, evident, printr-o campanie de comunicare, cred eu că putem să ne atingem acest obiectiv. În altă ordine de idei, cred că în anul 2025, trendul punerii în funcțiunea unor noi capacități de producție din surse regenerabile se va menține. Avem în continuare o cerere foarte mare de autorizații de înființare și de licențe. De aceea eu cred că sectorul acesta va fi în continuare în dezvoltare. Evident că trebuie să avem o colaborare foarte bună și cu operatorii de distribuție, pentru că toate aceste capacități de producere de energie din surse regenerabile trebuie să se racordeze la rețea, în așa fel încât energia să ajungă fără probleme de la locul de producere la locul de consum”, a mai spus George Niculescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *