Acasă » Interes general » Niculescu: Renunțarea la schema de sprijin trebuie făcută într-un mod care să nu provoace şocuri în piață

Niculescu: Renunțarea la schema de sprijin trebuie făcută într-un mod care să nu provoace şocuri în piață

15 noiembrie 2023
Interes general
energynomics

Renunțarea la schema de sprijin pentru energie trebuie făcută într-un mod în care consumatorii să nu resimtă niciun fel de şoc în facturile pe care le vor plăti după 31 martie 2025, a afirmat, marți, într-o conferință de specialitate, preşedintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu.

„Renunțarea la schema de sprijin, din punctul de vedere al autorității de reglementare, trebuie făcută într-un mod care să nu provoace şocuri în piață. Dacă am văzut la introducerea schemei de sprijin mai multe Ordonanțe de Urgență, procesul de ieşire din schema de sprijin trebuie să fie unul, repet, care să nu producă şocuri în piață. De aceea, cred că foarte important în perioada dinainte de terminare a schemei de sprijin să avem discuții cu furnizorii, cu producătorii, cu toți participanții la piață, în aşa fel încât să facem un „phase-out” treptat şi din schema de sprijin, în aşa fel încât consumatorii să nu resimtă niciun fel de şoc în facturile pe care le vor plăti după 31 martie 2025. Evident că nu este uşor lucrul acesta, nu este o misiune simplă să facem lucrul acesta. De aceea cred că, pe perioada anului 2024, putem să generăm astfel de discuții cu companiile de utilități, minister, Parlament, comisii de specialitate şi autoritatea de reglementare şi să încercăm să găsim cele mai bune soluții”, a declarat Niculescu, potrivit Agerpres.

În opinia şefului ANRE, un aspect important priveşte şi dezvoltarea rețelelor de transport a energiei electrice şi, implicit siguranța aprovizionării.

„Foarte important o să fie punctul de vedere al operatorului de transport în ceea ce priveşte dezvoltarea rețelelor de transport energie electrică. Trebuie să nu uităm faptul că fără o energie care să fie suportabilă din punct de vedere al costului de către consumatori, tot acest castel narativ se năruie, pentru că nu mai vorbim de siguranța aprovizionării cu gaze naturale şi energie electrică, cum am vorbit în iarna anului 2022. Provocări au fost în fiecare iarnă, însă datorită specialiştilor din sistem, acestea au fost depăşite. Sunt convins că lucrul acesta se va întâmpla şi în sezonul rece 2023 – 2024. Deci, nu mai vorbim de siguranță neapărat, ci narativul tinde uşor-uşor să se întoarcă către preț. Vorbim din nou despre revenirea la o piață, din 2025, care să nu mai conțină preț reglementat la gaze naturale pentru consumatorii casnici, de 150 lei, dacă piața nu va înregistra şocul. Nu-şi doreşte nimeni ca aceşti consumatori casnici să aibă în facturi, în perioada după Ordonanța 27, prețuri mari. Din previziunile pe care le avem la autoritatea de reglementare, cantitatea de energie disponibilă în acest mecanism tinde să crească în anul 2024. Mai multă energie la un preț fix de 450 lei pentru furnizori, în aşa fel încât să-şi poată alimenta clienții casnici sau non-casnici la un cost relativ mai redus decât se înregistrează pe piețe”, a menționat George Niculescu.

Potrivit datelor prezentate de către oficial, în primele nouă luni ale acestui an, România a înregistrat o creştere de 63% a exportului de energie electrică, față de aceeaşi perioadă din 2022.

„Din datele pe care le avem de la Transelectrica, am observat că, în primele nouă luni, am înregistrat o creştere a exportului de energie electrică. Dacă ne raportăm la primele nouă luni din anul 2022, creşterea este de 63%, o creştere importantă. Lucrul acesta ne arată faptul că România îşi consolidează capacitățile de producție. Energia produsă în România la nivel de cantitate creşte în fiecare an. Vedem lucrul acesta şi de la ANRE, prin numărul de autorizații de înființare pe care îl acordăm. Practic, apetitul investitorilor în domeniu se menține. Numai săptămâna trecută, în cadrul Comitetului de reglementare, am aprobat autorizații de înființare care însumate fac 130 de megawați. Lucrurile se mişcă pe piața de producție şi de construire de capacități de producție. Trendul este ținut de către tehnologiile regenerabile, pentru că ele au şi fost stimulate la nivel de programe de investiții”, a mai spus preşedintele ANRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *