După tergiversări de câțiva ani, noua Lege offshore a trecut, finalmente, prin Parlament, fiind aprobată miercuri și de Camera Deputaților. Deși investitorii nu sunt foarte mulțumiți când vine vorba de impozitare, ei salută votul final dat azi în plen și așteaptă forma finală de după promulgare.
”Suntem încântați că a mai trecut o etapă foarte importantă și așteptăm cu mare interes să o vedem în Monitorul Oficial, pentru că încă mai sunt lucruri care se pot întâmpla până atunci, astfel încât după ce este scrisă clar, bătută în piatră, investitorii să-și poată face calculele fiecare și să meargă spre FID (decizia finală de investiții), acolo unde mai este nevoie”, a declarat pentru Energynomics Cătălin Niță, director executiv, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG).
Deși investitorii nu sunt foarte mulțumiți de nivelul de taxare stabilit prin noua lege, sunt gata să accepte modificările propuse de statul român.
”Ne-am fi dorit un nivel de taxare mai competitiv, dar sperăm ca legea să conducă la investiții”, a comentat el.
Una din modificările lege permite statului român să aibă drept de preempțiune asupra gazului vândut, pentru a acoperi rezervele de stat.
”Este unul din mecanismele de siguranță (failsafe) ale statului, astfel încât să scape de stres în diverse situații. Ne-a explicat-o statul, ca principiu, am înțeles-o. Forma, poate, era de definit mai bine, dar o să vedem cum o să iasă după promulgare. Eu, personal, sunt curios dacă se poate implementa acest articol 20 așa cum este scris acum și cum (se poate implementa). La Senat, ANRE a venit cu un punct de vedere, iar la Camera Deputraților articolul 20 a fost mai nuanțat…Legea va fi bună dacă va conduce la FID (decizia finală de investiții)”, a mai spus el.
Spre deosebire de Black Sea Oil&Gas, care se află într-o stare avansată a proiectului propriu de investiții, OMV Petrom încă nu a luat oficial decizia finală asupra investiției în Neptun Deep. Ambele companii au ridicat obiecții cu privire la fiscalitate. Contactați de Energynomics, oficialii BSOG nu au dorit să facă noi comentarii.
Anterior, s-au arătat nemulțumiți asupra fiscalității.
“Evaluarea proiectului noii legi offshore ne arată că aceasta nu elimină taxa pe veniturile suplimentare care a blocat proiectele offshore din platoul continental românesc al Mării Negre în ultimii patru ani. BSOG a dezvoltat proiectul MGD pornind de la premisa că aceste măsuri fiscale din legea offshore vor fi revocate până la momentul începerii producţiei. Am declarat în repetate rânduri că taxarea suplimentară extrem de împovărătoare este contrară asigurărilor și prevederilor legale oferite de Statul Român atunci când investitorii au intrat în țară, este foarte oneroasă și fac România necompetitivă în comparație cu alte jurisdicții offshore”, ne-au declarat anterior oficialii BSOG.
”În timp ce România continuă să-și analizeze oportunitățile și dorește să impună taxe mai mari proiectelor offshore, Turcia a hotărât în mod proactiv să reducă taxarea (scutiri de taxe vamale, TVA și alte impozite) și va fi pregătită să pună în producţie gazele descoperite în largul Mării Negre aparţinând Turciei începând cu anul 2023”, au adăugat aceștia.
BSOG ar putea începe extracția gazelor din Marea Neagră în a doua jumătate a acestui an, iar lucrările avansează, au mai spus ei.
În celălat proiect important, OMV și Romgaz ar urma să scoată prima moleculă de gaz din Marea Neagră în 2026, având nevoie de capital pentru a susține investiții de câteva miliarde de euro.