Acasă » Electricitate » Niță, FPPG: Industria energetică are nevoie de mai multă coordonare

Niță, FPPG: Industria energetică are nevoie de mai multă coordonare

1 iulie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Industria energetică are nevoie de mai multă coordonare, iar lipsa unei strategii clare se resimte nu doar în România, ci la nivel european, a spus Cătălin Niță, Executive Director FPPG, în cadrul Energy Strategy Summit 2022, un eveniment organizat de Energynomics. ”Căutăm soluții pentru a ne spori producția și a ne înlătura impedimentele de ordin legislativ, astfel încât să putem produce mai mult, mai eficient sau să găsim surse alternative de producție, și aici putem să vorbim despre o nouă rundă de concesiuni, atât onshore cât și offshore”, a spus el.

”Industria energetică are multe fațete, însă concluzia pe care o cristalizez este că ne-ar trebui mai multă coordonare. Fiecare business sau sub-business, fiecare linie de business din industrie știe ce are de făcut și lucrează pentru a-și atinge scopul. Autoritățile – nu stă nimeni degeaba, nu stă nimeni cu mâinile în sân și așteaptă să se întâmple ceva. Fiecare autoritate din energie își face treaba curentă, zi de zi. Totuși, simțim o lipsă de coordonare. Ne-am dori ca fiecare din subsectoarele noastre să vadă firul roșu al poveștii, și să vedem un scop comun către care să tragem împreună. Bineînțeles, se discută de strategia energetică de ani buni. Au apărut diverse forme în dezbatere, PNIESC-ul – remis la Bruxelles, acum trebuie să-l refacem…dar, de fiecare dată aceste documente au fost bucățele adunate din subsectoarele de care vorbeam, puse într-o formă cât de cât comună, găsit un liant între ele, întrețesute, doar ca să fie acolo ca piese bifate și nu am văzut o forță politică să ia această strategie, să vadă dacă e ceva de capul ei și să se apuce să o implementeze”, a afirmat el.

”Îmi dau seama că nu e doar o problemă românească, ci una europeană. Ne-am trezit ca urmare a unei crize energetice cu prețuri crescute și insecuritate în aprovizionare anul trecut, ne trezim în acest context regional de război, din păcate, la granița noastră și îmi dau seama de o atitudine hei-rup-istă a Uniunii: acum un an, cine vorbea de cărbune… să iasă din cameră! Discutam doar de regenerabile, de lucruri care fac bine planetei, nu puteai să zici de cărbune că te-aștepta Greenpeace-ul la ușă… Acum, ‘stați așa, cărbunele nu e atât de rău, și poate mai are vreun rol’”, a argumentat el.

Energy Strategy Summit 2022 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, Eaton, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, European Energy, Eximbank, EY, Franklin Templeton, Horváth, ING, Hidroelectrica, Marsh, MET Energy România, Nuclearelectrica, BCR Pensii, Photomate, Powertis, Renomia Gallagher, Schneider Electric, Transelectrica, Volt, wpd.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *