Înmagazinarea produselor petroliere la noi în ţară ar fi utilă, la fel şi înfiinţarea unei entităţi centrale de stocare aşa cum se întâmplă în celelalte state europene, a declarat Cătălin Niţă, director executiv în Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG).
„Noi credem că ar fi utilă înmagazinarea combustibililor la noi în ţară. Stocarea continuă poate să elimine diferenţa dintre cerere şi ofertă şi disponibilitatea stocurilor de ţiţei şi asigurarea aprovizionării cu energie sunt elemente esenţiale ale securităţii publice. În cazul unei întreruperi majore a aprovizionării, ţara ar trebui să aibă proceduri clare şi să ia măsuri pentru a pune la dispoziţie rapid, eficient şi transparent o parte sau toate stocurile de urgenţă şi cele specifice. Noi considerăm că este utilă şi necesară o entitate centrală de stocare. Au mai fost discuţii pe tema asta în repetate rânduri, dar cred că acum ar trebui să ne apucăm să facem ceva în acest sens”, a spus Cătălin Niţă, în cadrul conferinței “Industria de petrol și gaze – ce merge, ce putem face să meargă mai bine”, organizate de Energynomics.
”Discutăm de o entitate centrală de stocare pentru produse petroliere pentru asigurarea respectării obligaţiei UE şi pentru a pregăti România pentru perioade dificile. În acest moment, legislaţia permite să stochezi, dar şi 50% în străinătate, ceea ce e destul de complicat mai ales într-o perioadă de lockdown în care existenţa măsurilor de împiedicare a traversării graniţelor. E mult mai sigur să ai lucrurile la tine în ţară şi să beneficiezi imediat de reacţie internă. De altfel, toate statele europene au cam înfiinţat entităţi centrale de stocare pe teritoriul lor. Noi cred că am rămas singurii care menţinem stocurile de urgenţă prin eforturile agenţilor economici. Sunt vreo zece operatori care au obligaţia menţinerii acestor stocuri de urgenţă”, a menţionat Niţă.