Acasă » Interes general » Nițulescu: România va deveni un hub energetic din 2027

Nițulescu: România va deveni un hub energetic din 2027

26 octombrie 2023
Electricitate
energynomics

România va fi din anul 2027 un hub energetic 100% şi trebuie să profite de zăcământul de gaze naturale pe care îl are şi să-l transforme, prin gazul natural comprimat, într-o sursă alternativă a viitorului, a afirmat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Energiei Pavel-Casian Nițulescu.

„Anii precedenți, marcați de o criză a prețurilor la energie, de conflictul armat de la granițele Uniunii Europene, au dus la o regândire a modului în care statele membre se raportează la problematica securității energetice. Toate au dus la redefinirea surselor de aprovizionare cu energie, inclusiv gaze naturale, chiar dacă România se bazează pe un strat major de gaze naturale – şi cum bine ştim, gazul natural este considerat combustibil de tranziție. Din anul 2027 vom fi 100% un hub energetic. Totodată, trebuie să profităm de zăcământul pe care îl avem şi să reuşim să-l transformăm, prin gazul natural comprimat, într-o sursă alternativă a viitorului nostru. (…) Vreau să vă asigur că Ministerul Energiei se preocupă de măsurile şi acțiunile care pot contribui în mod armonios la transformarea sectorului energetic, astfel încât să gestionăm într-un mod optim acest parcurs, care nu va fi uşor, dar poate să fie sigur”, a menționat Pavel-Casian Nițulescu, citat de Agerpres.

El a subliniat că este important să conştientizăm beneficiile pe care le oferă utilizarea surselor alternative de combustibil în procesul de tranziție la o economie curată.

„Apreciez relevanța surselor alternative care, în primul rând, constă în scăderea dependenței de sursele fosile. În al doilea rând, contribuie la asigurarea unei aprovizionări flexibile de energie şi, nu în ultimul rând, în aportul semnificativ pe care-l au la reducerea emisiilor de carbon. După cum bine cunoaştem cu toții, traversăm la nivel european, dar şi național, o perioadă a transformărilor de anvergură în domenii diverse de activitate, care, totodată, sunt bine interconectate, precum energia, transporturile, agricultura, industria, şi au un rol bine definit în procesul de tranziție. Prin urmare, înainte de provocări, tranziția ne oferă în toate aceste domenii oportunitatea introducerii noilor tehnologii, cele cu emisii scăzute de carbon cum este gazul natural comprimat”, a adăugat secretarul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *