Acasă » Regenerabile » Nofar: În România se poate construi anual 1 GW de energie verde până în 2030

Nofar: În România se poate construi anual 1 GW de energie verde până în 2030

15 martie 2024
Large scale
energynomics

Nofar Energy vrea ca în acest an să înceapă construcția unor parcuri fotovoltaice de peste 600 MW și apreciază că România are capacitatea de a instala anual până în 2030 în proiecte regenerabile noi de cel puțin 1 GW, a declarat Stelian Favieli, Managing Partner al companiei.

„Vedem anul 2024 ca fiind un an în care să stabilizăm puțin piața. Nu se va întâmpla mare lucru, dar ce se va întâmplă acum va fi [crucial] pentru următorii 5-6 ani”, a spus el, cu ocazia conferinței “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România”.

Din punctul său de vedere, România ar putea instala în medie 1 GW pe an până în 2030.

Proiectele pe care le va începe Nofar în acest an urmează să fie conectate la rețea anul viitor, iar compania are „apetit și pentru alte proiecte”, chiar dacă sunt dificultăți în găsirea forței de muncă din cauza numărului redus de companii EPC.

Dacă în 2021, la licitațiile companiei se prezentau 1-2 firme, numărul acestora a ajuns la 5-6 în anii următori, iar acum se înscriu chiar și zice firme.

Nofar a conectat la rețea anul trecut un proiect de 155 MW, iar de curând a semnat un contract cu o firmă EPC pentru o investiție de 314 MW. De asemenea, compania are în licitație o capacitate adiacentă de 256 MW.

„În continuare, observăm o evoluție pozitivă pe piață. Trebuie să înțelegem că dezvoltarea unui parc solar cu o capacitate de peste 100 MW poate dura cel puțin 1-2,5 ani, dacă totul merge cum trebuie. Orice proiect necesită răbdare și încredere, iar apoi vine etapa finanțării și a construcției (EPC), care contribuie la succesul acestor proiecte”, a mai spus Favieli.

Conferința “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, Alive Capital, CRC Energy, Elektra Renewable Support, EnergoPower, Ensys, Extro, Horváth, ING Bank, LONGi Solar, Monsson Operation, Nofar Energy, OX2 România, Photomate, PNE Romania, Polytrade Global, REI Grup, Renomia, Sph3ra Management Solutions, Transelectrica, WALDEVAR Energy, Wiren Romania. Cu această ocazie, Energynomics a lansat primul său raport în baza inițiativei „Monitorul marilor proiecte fotovoltaice din România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *