Acasă » Electricitate » Nofar vrea să construiască 350 MW în unități de stocare a energiei în România

Nofar vrea să construiască 350 MW în unități de stocare a energiei în România

16 martie 2025
Electricitate
energynomics

Compania Nofar are în plan să construiască unități de stocare a energiei pe lângă proiectele sale de producere a energiei din surse regenerabile din România. Deși în România există încă unele probleme din cauza legislației actuale, se observă o tendință de deschidere din partea autorităților spre îmbunătățirea și adaptarea cadrului legislativ, a declarat Andreea Gilicel, Head of Finance and Trading, Nofar Energy.

„La nivel de România, având în vedere că avem un portofoliu de 1 GW de proiecte fotovoltaice, ne axăm și pe varianta de a adăuga proiecte pe partea de stocare. Avem în curs de dezvoltare 350 MW”, a spus ea, cu ocazia conferinței “Puncte de sprijin pentru sistemele de stocare a energiei în baterii”, organizate de Energynomics.

 

 

Gilicel a precizat că, la nivel european, Nofar are deja două proiecte operaționale pe partea de stocare, unul în UK, acesta fiind și unul dintre cele mai mari proiecte de stocare, de 600 MW, aflat în curs de dezvoltare. Un alt proiect este operațional în Germania, fiind lansat în noiembrie anul trecut și având deja „rezultate spectaculoase”.

Această experiență internațională pe partea de stocare ajută Nofar în stabilirea modelului de business pe care îl va urma. În ceea ce privește stocarea energiei în România, compania este interesată de eficientizarea costurilor pentru echilibrarea rețelei, dar și de oportunitățile din zona de arbitraj și ancillary services. În Polonia, compania a intrat recent pe zona de stocare și consideră acest sector ca fiind fundamental în proiectele regenerabile.

„Experiența noastră din UK și Germania arată oportunități și pe zona de capacity market, de a fi la dispoziția operatorului de rețea, și ne-ar plăcea să avem și în România astfel de variante mult mai flexibile și prietenoase pentru dezvoltatori”, a spus Gilicel.

Ea a adăugat că amortizarea investițiilor în unități de stocare a energiei depinde foarte mult de modelul de business pe care îl adoptă fiecare companie. În funcție de acest lucru, amortizarea acestor costuri se poate realiza în decurs de mai mulți ani.

„Bateriile se plătesc singure, dar în mai mulți ani, nu neapărat rapid. Astfel de investiții se pot amortiza în 2-3-5 ani, dar, în mod real, dacă e să ne uităm pe cash flow, situația arată un pic diferit”, a adăugat Gilicel.

Conferința “Puncte de sprijin pentru sistemele de stocare a energiei în baterii” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: AJ Brand, Alive Capital, BCR, Big Store, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enery, Enevo Group, Enexus. EVOLVE Energy Management Solutions, Huawei, Nofar Energy, Photomate, Prime Batteries Technology, Pixii AS, Renomia Gallagher, smartPulse, SolarToday, SolaX Power, Think Blu Solution, Wiren, WTW Romania, YEO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *