Acasă » Electricitate » Noi măsuri pentru controlul prețurilor, prezentate marți în Coaliție – se va accelera Legea offshore

Noi măsuri pentru controlul prețurilor, prezentate marți în Coaliție – se va accelera Legea offshore

21 februarie 2022
Consumatori
Bogdan Tudorache

Reducerea TVA la 5 procente și plafonarea marjelor de profit ale furnizorilor la maximum 5% se numără printre noile măsuri discutate luni, în cadrul întâlnirii de la Guvern dintre primul ministru și miniștrii de resort. Totodată, președintele PNL, Florin Cîțu, afirmă că trebuie să ”grăbim Legea Offshore” și să lansăm noi capacități de producție.

În schimb, social-democrații vor să propună marți, în ședința coaliției, scăderea accizelor la carburanți (benzină, motorină, GPL) la jumătate.

Și USR are un proiect propriu de reducere a TVA pentru combustibili la 5%, menit să readucă prețurile la pompă la nivelul anului trecut.

Deși guvernul analizează mai multe variante de măsuri pentru reducerea prețului la facturile de energie și gaze, liberalii susțin în primul rând o serie de măsuri pentru consumatori, care sunt cei mai afectați de explozia prețurilor și care ar urma să beneficieze de o reducere a TVA de 5 procente la noile facturi.

Potrivit unor surse politice din coaliție, se ia în calcul și acordarea unor vouchere, a căror valoare nu s-a stabilit încă, de care ar beneficia peste patru milioane de gospodării.

În paralel, se au în vedere investiții în redeschiderea unor centrale pe gaze, precum cele de la Bumbești și Iernut, pentru care va fi nevoie, în prealabil, de aprobarea Comisiei Europene.

În același timp, președintele PNL, Florin Cîțu, spune că soluțiile trebuie să includă planuri pe termen lung.

”Noi mergem în direcția extinderii capacității de producție, vrem un plan transpartinic, prin care să ne asigurăm că în fiecare an o sumă este alocată investițiilor în acest sector. Ca să avem securitate energetică până în 2026, trebuie să grăbim legea offshore. Vedeţi că este nevoie de aceste investiții, dar revin la ce vă spun de câteva săptămâni: întâi soluțiile trebuie să vină de la Guvern, le vom vedea, le vom discuta. După ce vom avea o soluție în coaliție, vom veni și o vom prezenta. Nu este vorba numai despre o soluție pentru 1 aprilie, trebuie să luăm soluție pe termen lung. Dacă nu venim cu o soluție pe termen lung, vom discuta peste șase luni, din nou, și iarăşi vom sta şi vom cârpi”, a spus Florin Cîţu.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *