EnergoBit, unul dintre puținii producători de echipamente electrice din România, propune partenerilor noi soluții inovatoare și produse fabricate local, prin care răspunde nevoilor pieței românești, precum și celor internaționale. Într-un eveniment desfășurat la București, directorul general Florin Pop a prezentat viziunea companiei de a lansa minim trei soluții energetice mai economice și mai ecologice, în fiecare an. “Suntem organizați în trei mari departamente, concentrându-ne pe producția de echipamente electrice de medie și joasă tensiune, pe inginerie și proiectare, și pe antreprenoriatul general.”
Printre produsele de referință din acest an se numără celulele de medie tensiune din gama MOD36 și MOD24, transformatoarele de distribuție ECO-T cu pierderi ultra reduse și noul transformator cu comutator automat de ploturi sub sarcină, toate proiectate pentru a susține rețelele de distribuție și pentru a răspunde nevoilor din sectorul de energie regenerabilă. Florin Pop a explicat cum a apărut transformatorul cu schimbător automat de ploturi sub sarcină. „Pe fondul creșterii numărului de prosumatori, variațiile de tensiune în rețeaua de distribuție au crescut foarte mult și, cu aceasta, problemele în operare. Companiile trebuie să trimită un operator să decupleze transformatorul din post, să schimbe plotul, să recupleze. De multe ori, până ce ai încheiat acest proces, apare sau dispare soarele și din nou e nevoie să trimiți un operator, să oprească tensiunea încă o dată, să mai schimbe plotul pe o altă treaptă și tot așa.”
Stația electrică modulară de transformare standardizată MOD110 reprezintă o soluție avansată pentru cerințele apărute în sectorul regenerabil, asigurând instalarea rapidă și sigură a echipamentelor direct în fabrică pentru a economisi timp și a crește fiabilitatea. Totodată, stația 110/33kV sau 20 kV MOD110 este soluție robustă, care nu folosește SF6, permițând astfel nu doar eficiența la montare, ci și optimizarea costurilor și a amprentei de carbon.
Asemenea inovații sunt susținute de o echipă de peste 800 de oameni, incluzând 250 de ingineri dedicați, și de o investiție continuă în tehnologii avansate precum IoT și inteligența artificială. Proiectele recente de digitalizare ale EnergoBit, inclusiv crearea de modele digitale „twin” pentru stațiile electrice și platforme de monitorizare, reduc semnificativ timpul de proiectare și de implementare, contribuind astfel la accelerarea procesului de modernizare a infrastructurii energetice naționale și la atractivitatea companiei în fața noilor generații de specialiști.
EnergoBit are deja o experiență vastă în proiectele de energie regenerabilă, contribuind la conectarea a mii de megawați (MW) din surse eoliene și solare, inclusiv prin proiectul emblematic de la Fântânele-Cogealac, până de curând cel mai mare parc eolian terestru din Europa, construit cu o puternică contribuție românească. În prezent, EnergoBit colaborează cu dezvoltatorii de proiecte pentru a facilita cel de-al doilea val de energie regenerabilă. “EnergoBit are contracte încheiate și deja o parte executate pentru stații electrice aferente proiectelor de generare energiei din surse regenerabile. Vorbesc despre stații electrice care permit evacuarea a circa 700 MW. Mai avem contracte negociate sau în fază foarte finală de semnare pentru încă aproximativ 300 MW.” Compania anticipează că până la sfârșitul anului va însuma circa 1.000 MW în contracte semnate sau deja executate pentru stații electrice prin care să fie integrate la rețea capacități de generare a energiei din surse regenerabile.