Comisia Europeană recunoaște importanța unei bune calități a aerului interior în ceea ce privește asigurarea unor clădiri sănătoase și solicită ca acest aspect să fie luat în calcul la clădirile cu emisii zero, care devin noul standard pentru clădirile noi, precum și nivelul ce trebuie atins printr-o renovare de amploare, din 2030, conform reprezentanților proiectului România Eficientă.
„Statele membre impun ca clădirile cu emisii zero să fie echipate cu dispozitive de măsurare și control pentru monitorizarea și reglarea calității aerului din încăperi. În clădirile existente, instalarea unor astfel de dispozitive este necesară, în cazul în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic și economic, atunci când o clădire este supusă unei renovări majore”, se arată în textul propunerii de revizuire a Directivei privind performanța energetică a clădirilor.
De asemenea, „statele membre abordează, în ceea ce privește clădirile care fac obiectul unor renovări majore, aspectele legate de condițiile care caracterizează un climat interior sănătos, adaptarea la schimbările climatice, protecția împotriva incendiilor și riscurile legate de activitatea seismică intensă, eliminarea substanțelor periculoase, inclusiv azbestul, și accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități”, se mai arată în textul Directivei menționate.
Potrivit unor date publicate de Institutul European pentru Performanța Clădirilor (2019), aproximativ 2,2 milioane de europeni suferă de astm din cauza condițiilor lor de viață și 110 milioane locuiesc în clădiri cu mari concentrații de poluanți periculoși, din cauza nivelurilor inadecvate de ventilație.
Petrecem, în medie, circa 90% din timp în interiorul clădirilor, așadar acestea ar trebui să ofere un mediu interior de calitate, care să contribuie la sănătatea și starea de bine a ocupanților. Pentru a crește gradul de conștientizare publică privind atenția pe care e necesar să o acordăm calității mediului din locuințe, România Eficientă explică de ce este important acest aspect și cum putem avea clădiri mai eficiente energetic și, totodată, mai sănătoase.
Calitatea mediului interior (IEQ) din clădiri cuprinde patru aspecte principale: calitatea aerului din interior, confortul termic, lumina și confortul acustic, lucruri care depind în mare măsură și de caracteristicile sistemelor tehnice ale clădirii (ventilație, încălzire, răcire, umbrire solară etc.). Astfel, sursa de lumină a locuinței, modul în care e încălzită sau răcită, ori chiar mobilată ne pot afecta atât sănătatea, cât și productivitatea, un aspect important atunci când lucrăm sau învățăm acasă, susțin cei de la România Eficientă.