Acasă » Interes general » Noi ținte pentru eficiența energetică a clădirilor

Noi ținte pentru eficiența energetică a clădirilor

30 decembrie 2021
Interes general
energynomics

Comisia Europeană a propus mai multe modificări la directiva privind eficiența energetică a clădirilor, care vor fi discutate pe 14 decembrie, a anunțat Gaspard Demur, team leader în cadrul DG Energy a Comisiei Europene, la cea de-a treia ediție a Forumului România Eficientă. „În contextul propunerilor ‚Fit for 55’, Comisia Europeană a propus revizuirea directivei privind eficiența energetică a clădirilor, întrucât clădirile reprezintă 40% din consumul de energie și 35% din emisiile de gaze, iar reabilitarea merge foarte încet în Europa”, a spus el, la Forumul “România Eficientă – Clădirile în contextul Fit for 55”, organizat de Energy Policy Grup cu susținerea OMV Petrom.

Comisia Europeană propune o nouă țintă de creștere a eficienței energetice cu 9% până în anul 2030. „Această țintă este obligatorie pentru fiecare stat și va fi finanțată prin contribuție națională. Propunem, de asemenea, să creștem economia de energie cu 0,5% și fiecare stat membru trebuie să concentreze pe sectoarele care au cel mai mare potențial de economisire”, a arătat Demur. El a adăugat că directiva privind eficiența energetică se adresează sectorului public. „Propune, de asemenea, o obligație anuală de renovare de 3% pentru toate clădirile publice. Totodată, propunem să se dubleze sursele energetice verzi folosite la clădiri, să ajungem la 49% cota de energie regenerabilă în clădiri până în 2030”, a mai spus oficialul european.

 

Impactul asupra calității vieții

Dincolo de argumentația care arată că sectorul clădirilor este cel mai mare generator de emisii de gaze cu efect de seră și cel mai mare consumator de energie, vedem că o renovare aprofundată a unei clădiri poate duce la o economie de energie de peste 60% și poate reduce semnificativ emisiile de carbon, a observat Mihai Moia, Director Executiv al Asociației pentru promovarea eficienței energetice în clădiri ROENEF. El s-a referit și la impactul renovării aprofundate a clădirilor asupra calității vieții. „Cât mai curând, ar trebui să includem această componentă de well-being în toate metodologiile noastre la nivel guvernamental cu privire la eficiența energetică a clădirilor”, a îndemnat el în cadrul Forumului România Eficientă. “Vorbim despre impactul asupra sănătății și performanței actului educațional, într-o școală bine iluminată, de exemplu”, a explicat el. Abordarea poate fi extinsă și în ceea ce privește calitatea aerului dintr-o clădire nouă sau renovată, a mai spus Mihai Moia, pledând pentru introducerea în normative a standardelor de calitate a vieții.

“România Eficientă este cel mai mare proiect multianual desfășurat de Energy Policy Group, prin care ne-am angajat puternic în domeniul eficienței energetice în clădiri”, a declarat Radu Dudău, fondatorul și directorul executiv al Energy Policy Group (EPG). “Ni s-a părut un domeniu foarte important pentru România și am găsit la OMV Petrom disponibilitatea de a sponsoriza acest program.”

Programul România Eficientă este cel mai mare proiect privat de interes național, a apreciat, la rândul său, Christina Verchere, CEO OMV Petrom. Proiectul România Eficientă are componente de informare și educare, de conștientizare a beneficiilor aduse prin creșterea performanței energetice a clădirilor, precum și lucrări de renovare aprofundată, la standarde nZEB, a mai multor școli publice din diferite regiuni geografice ale țării.

Potrivit Christinei Verchere, obiectivul este ca, până la finalul anului, Liceul Elie Radu din Ploiești să devină “prima școală eficientă din punct de vedere energetic din țară”. „Ambiția este ca după ce finalizăm acest obiectiv pilot”, a completat Radu Dudău, “să putem oferi și altor autorități locale sau entități interesate de renovarea școlilor un proiect încheiat în bune condiții. Vom putea să prezentăm concluziile noastre, de la partea financiară, până la aspectele tehnice. Ne dorim să punem umărul la Valul de Renovare care va să vină și în România”.

—————————————-

Articolul a apărut inițial în numărul din decembrie 2021 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *