Acasă » Electricitate » Noile măsuri de protecție a consumatorilor riscă să provoace o serie de insolvențe pe piața furnizării de energie electrică

Noile măsuri de protecție a consumatorilor riscă să provoace o serie de insolvențe pe piața furnizării de energie electrică

3 martie 2022
Distribuţie
energynomics

În urmă cu mai bine de o săptămână, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul este aproape de a finaliza măsurile de protecție a populației și a economiei împotriva creșterii prețurilor la energie electrică și gaze. Deocamdată, niciun document oficial privind aceste măsuri nu este disponibil pentru dezbaterea publică. Cu toate acestea, trei dintre cele mai importante asociații ale producătorilor de energie regenerabilă au cerut autorităților române să renunțe la supraimpozitarea veniturilor și la suspendarea certificatelor verzi, două dintre principalele puncte din proiectul legislativ.

Surse convergente din piața de furnizare avertizează că, dacă vor fi aplicate așa cum apar în proiectul de Ordonanță de Urgență, măsurile „vor provoca o serie de insolvențe pe piața de furnizare a energiei electrice”. În cele din urmă, se va ajunge la „o piață reglementată, dominată doar de câteva companii, în care prețurile vor crește pentru clienții finali, iar investițiile în energie regenerabilă vor fi puse în pericol”.

Pe lângă impactul negativ al taxei pe venituri extraordinare pentru producătorii de energie, în special pentru cei din sectorul regenerabilelor, există două puncte principale de îngrijorare pentru reprezentanții companiilor de furnizare cu care am discutat.

Impozit suplimentar de 10% pe veniturile obținute la fiecare tranzacție

Textul nu este clar în ceea ce privește tranzacțiile vizate și s-ar putea înțelege că dispoziția acoperă și tranzacțiile convenite în trecut și executate între 1 aprilie 2022 și 31 martie 2023. Aplicată astfel, retroactiv, această taxă va duce la rezilieri de contracte, și la insolvența traderilor care au vândut energie electrică pentru perioada de aplicare a ordonanței de urgență. Ca efect secundar, relevant pentru consumatorii finali, dar și pentru oficialii statului cu atribuții în protejarea consumatorilor vulnerabili, va apărea astfel un nou factor de presiune pentru o creșterea prețurilor, spun sursele noastre.

Chiar dacă nu se aplică retroactiv, această dispoziție va forța automat o creștere a prețurilor sau va oferi direct un monopol producătorilor deținuți de stat. Implicit, aceasta ar duce la scăderea lichidității și a competitivității și, în cele din urmă, ar duce tot la creșterea prețurilor.

Un alt impact, probabil neintenționat, este acela că, dacă se aplică pentru tranzacțiile transfrontaliere, la veniturile obținute în piața pentru ziua următoare și la veniturile obținute în piața intrazilnică, taxa suplimentară de 10% va crește automat prețurile în regiune, pentru că piețele sunt cuplate și, prin urmare, va modifica fundamentele piețelor cuplate.

În același timp, metodologia de aplicare a acestei taxe suplimentare urmează să fie decisă de Agenția Națională de Administrare Fiscală, o instituție care are doar o înțelegere generală a piețelor de energie electrică.

Înapoi la piața reglementată

O observație evidentă este aceea că, deși proiectul de ordonanță de urgență nu este explicit în acest sens, textul reintroduce dispoziții de piață reglementată. Autoritatea de reglementare (ANRE) va

  • aproba și plafona costurile de furnizare
  • monitoriza costurile de achiziție
  • forța o anumită structură de preț pentru diferite segmente de clienți (prețuri plafonate, prețuri fixe pentru perioade de 6 luni)

În plus, ordonanța ar forța participanții la piață să modifice contractele existente în conformitate cu nivelurile reglementate ale prețurilor, susțin sursele din piață.

Revenirea la o piață reglementată nu numai că sporește riscurile de încălcare a legislației europene (infringement), dar ar putea, de asemenea, să reducă perspectivele unor noi investiții în sectorul energetic și să îndepărteze investitorii actuali.

Acest proiect de Ordonanță privind introducerea măsurilor de sprijin pentru consumatorii de energie este al treilea în ultimele 5 luni; primul a fost adoptat în pe 10 octombrie 2021, iar al doilea, cu modificări semnificative, a survenit pe 26 ianuarie 2022.

CITEȘTE ȘI Răspunsul autorităților la criza din energie trebuie să se schimbe – EnergynomicsTalks cu Daniela Dărăban, ACUE

Companiile au criticat faptul că măsurile adoptate au complicat în plus situația de pe piață și că măsurile de sprijin au fost prost implementate. Cele mai mari companii de furnizare și distribuție au avertizat deja că se apropie de insolvență, deoarece statul întârzie să le ramburseze banii pe care i-au folosit pentru a face „protecție socială în locul statului”.

CITEȘTE ȘI Furnizorii de energie avertizează: Nu mai putem face protecție socială în locul statului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *