Bogdan Tudorache
Liniile directoare privind ajutoarele de stat pentru compensarea costurilor indirecte prin sistemul EU-ETS „se vor schimba – și nu vor fi doar revizuite – ceea ce înseamnă că ne putem aștepta să se schimbe în mod semnificativ”, spun membrii European Roundtable on Climate Change and Sustainable Transition (ERCST).
„Orientările actuale expiră la 31 decembrie 2020, iar noile orientări vor fi gata până în trimestrul 3 al anului 2020 – cu doar câteva luni înainte să intre în vigoare”, spun oficialii ERCST.
În 2019, Comisia Europeană a organizat două consultări pe această temă, una publică și una în grupuri de discuție. Ulterior, la 14 ianuarie 2020, a publicat proiectele de orientări, care fac obiectul unei perioade de consultare publică de opt săptămâni, care se încheie pe 10 martie.
Una dintre modificările documentului CE consultat de energynomics.ro prevede că statele vor trebui să limiteze ajutorul de stat la maximum 25% din veniturile obținute prin vânzarea certificatelor, fără a notifica CE. De asemenea, trebuie organizate licitații competitive pentru ajutoare de stat acordate investițiilor care depășesc 12,5 milioane de euro, arată documentul. Ajutorul nu trebuie cumulat cu subvenția de stat „de minimis” și, deasemenea, nu trebuie să depășească 75% din costurile de emisie indirect suportate, arată documentul.