Pe lângă faptul că un mare jucător în domeniul combustibililor fosili, Norvegia marșează acum tot mai mult pe energia verde. Guvernul a spus că 98 la sută din „producția de energie electrică” a țării provine din surse regenerabile, având hidroenergia ca parte esențială a acestui mix.
Norvegia este cunoscută în mod tradițional ca un producător de petrol și este deținătoarea unei abundențe în resurse naturale. Potrivit guvernului norvegian, aceasta țară este al optulea cel mai mare producător de petrol din lume, și al treilea cel mai mare producător de gaze naturale, furnizând mai mult de 20 la sută din cererea de gaze naturale a Uniunii Europene, potrivit CNBC.
Energy Information Administration a S.U.A., cu toate acestea, afirmă că, în 2015, Norvegia s-a situat pe locul 15 când a fost vorba de producția totală de „petrol și alți combustibili.”
Chiar și așa, obiectivele ambițioase ale Norvegiei reprezintă un exemplu pentru alte țări, în drumul spre o planetă mai curată. Țara se angajează să taie emisiile de gaze cu efect de seră cu „cel puțin” 40 la sută până în 2030, în comparație cu nivelurile din 1990.
Stimulează totodată uzul de vehicule electrice. În primele trei luni ale anului 2016, Norvegia înregistra 11.124 mașini electrice și hibride, potrivit IHS.
„Este important ca țările puternic industrializate din lumea occidentală să acționeze ca deschizători de drum, în caz contrar va fi foarte greu să se mobilizeze economiile mai puțin dezvoltate și economiile în curs de dezvoltare, care vor reprezenta o parte tot mai mare a consumului de energie la nivel mondial în următorii câțiva ani”, a spus Christer Gilje, de la firma de stat Statnett, pentru CNBC.
Statnett operează aproape 11.000 de kilometri de linii electrice și 150 de stații în Norvegia.
Binecuvantată cu resursele sale naturale, Norvegia produce mai multă energie regenerabilă decât consumă, iar Gilje spune că acest lucru reflectă faptul că poate exporta energie din surse regenerabile în alte țări.
CEO-ul producatorului de energie regenerabilă Agder Energi, Tom Nysted, a declarat că au fost întreprinse lucrări pentru a oferi mai multor țări energie curată din Norvegia. „Construim acum doi noi interconectori din Norvegia, spre Regatul Unit și Germania”, a spus el.
În ceea ce privește creșterea numărului vehiculelor electrice în Norvegia, Gilje Statnett a declarat că, atât timp cât un vehicul a fost încărcat cu ajutorul unei surse regenerabile, cum ar fi energia hidroelectrică, aceasta ar urma să joace un „rol semnificativ în reducerea emisiilor de CO2 generate de transport.”