Odată cu transformarea parcurilor eoliene și solare în surse principale de energie, guvernele din întreaga lume taie subvențiile și creează noi posibilități pentru utilitățile mari, vechi, care au avut la bază surse clasice, să adopte propriile proiecte din surse regenerabile.
În toată Europa, America Latină și India, furnizori majori de energie electrică, inclusiv Enel SpA, Vattenfall AB și Engie SA își propun să construiască ferme eoliene și solare, oferind prețuri mici la construcții pentru a câștiga contracte de alimentare cu energie. În timp ce asta poate însemna energie mai ieftină pentru consumatori, marjele de profit se erodează, crescând concurența pentru generatorii mici, independenți, care au dominat ceea ce a fost odată considerată o industrie de nișă, potrivit Bloomberg.
„Această industrie devine tot mai matură“, a declarat Gunnar Groebler, șeful pentru energie eoliană al Vattenfall, o utilitate suedeză care a instalat mai mult de 1.000 de turbine eoliene în cinci țări. „Este o chestiune de maturitate, mai degrabă decât creșterea riscului. Suntem mai bine pregătiți să facem față riscului și, deasemenea, mai maturi în ceea ce privește managementul de proiect.“
Involuntar sau nu, guvernele și autoritățile de reglementare încurajează tendința printr-o schimbare în modul în care acestea sprijină energiile regenerabile. În loc să extindă subvențiile tradiționale și să crească prețurile de piață pentru energie curată, ei asigură licitații pentru contracte de cumpărare de energie din surse regenerabile. În mai mult de 45 de țări în care aceste licitații sunt în vigoare, costurile de obicei scad până la 50 la sută pentru solar și 60 la sută pentru eolien la termen de doi ani, potrivit unei analize Bloomberg New Energy Finance.
Cifrele specifice privind profitul din proiectele de energie nepoluantă sunt foarte diferite și constituie un secret bine pazit de companiile care le câștigă. Chiar și așa, există dovezi anecdotice care arată dezvoltatorii mari îi depășesc pe cei mici, aproape în orice țară.