Viitoarea strategie energetică a României se va baza pe trei piloni principali, respectiv pe sursele regenerabile, energia nucleară și gazul natural. Noua strategie presupune „o decarbonare accelerată” a sistemului energetic, inclusiv prin majorarea cu un punct procentual a ponderii energiei regenerabile în consum, la 37,2%, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
„În urma revizuirilor și sugestiilor participanților la piață, ținta de decarbonare a sistemului energetic național a crescut cu un procent, ajungând la 37,2%. Ne îndreptăm spre o decarbonare accelerată a sistemului energetic național. O mare parte din decarbonare va fi realizată în sectorul încălzirii locuințelor și în transporturi. Sperăm ca în următoarele săptămâni să fim în măsură să prezentăm către Executiv hotărârea de guvern pentru adoptarea strategiei. Strategia a fost actualizată pe baza informațiilor primite de la companii”, a precizat Drăgan, cu ocazia Energy Strategy Summit 2024, organizat de Energynomics.
Primul pilon al noii strategii energetice, cel al surselor regenerabile, presupune instalarea, în 2030-2031, a 3 GW de offshore wind. România își propune să finalizeze proiectele hidroenergetice începute de mai mult timp și viabile din punct de vedere comercial, esențiale și pentru echilibrarea sistemului energetic național. Aceste proiecte însumează 10 GW, care vor trebui puși în funcțiune până în 2030.
Pe partea de energie nucleară, România are în vedere reabilitarea reactorului 1 al centralei din Cernavodă între 2027 și 2029. Între 2031 și 2032, este planificată punerea în funcțiune a reactoarelor 3 și 4. În privința gazului natural, România își acoperă 80% din consum din producția națională onshore, dar din 2027, odată cu primele gaze extrase din Neptun Deep, țara ar putea „atinge autosuficiența”.
De asemenea, Drăgan speră ca în trimestrul al patrulea al acestui an să fie pusă în funcțiune centrala de la Iernut. Alte proiecte importante includ centrala de 1.700 MW de la Mintia și cele două proiecte de cogenerare de la CE Oltenia, respectiv unitatea de 475 MW de la Turceni și cea de 850 MW de la Ișalnița.
România intenționează să majoreze capacitatea de transport al energiei regenerabile prin cablul de 2,5 GW către Ungaria, dar și să lanseze noi oportunități de finanțare pentru proiecte de stocare a energiei. „Stocarea energiei este foarte importantă. Până acum am avut solicitări pentru 5 GWh și luăm în calcul lansarea unui nou apel similar”, a precizat oficialul.
În ceea ce privește interconectivitatea, Drăgan a subliniat necesitatea de a asigura stabilitate și securitate regională prin asigurarea securității energetice a Republicii Moldova și a Ucrainei. El a adăugat că este convins că și consumul de energie în România va crește odată ce energia va deveni mai disponibilă și accesibilă din punct de vedere comercial pentru consumatorii finali.
Energy Strategy Summit 2024 a fost organizat de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB, ADC, Alive Capital, BayWa r.e, BCR, Best Tools Company, CRC Energy, Distribuție Energie Electrica Romania, DRI, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Energo Power, Enevo Group, Evryo, Exim Banca Românească, Hidroelectrica, Horvath, Huawei, Jinko Solar, Keno Energy, MET România Energy, Nofar Energy, Nuclearelectrica, OX2, Photomate, PNE, Polytrade, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, SolaX Power, TDP Partners, ThinkBlu Solution, Transelectrica, Vertis, WALDEVAR Energy. Cu susținerea Alexandrion Group, Mobexpert.
Parteneri strategici: ACUE, AFEER, AIIR, AHK România, ARPEE, CNR-CME, CRE, EFdeN, EPG, HENRO, FPPG, PATRES, ROMATOM, RPIA, RWEA, SAMER.
Parteneri media: CISOLAR, The Voice of Renewables