Situația centralei de la Iernut este una specială, a fost nevoie de o negociere economică şi diplomatică, dar în acest moment suntem în ultima fază înainte de reemiterea ordinului de începere a lucrărilor şi avem şanse ca în 16 luni să putem da drumul acestei capacități importante, a declarat, miercuri, la audierea în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului, Sebastian Burduja, care a primit azi aviz pozitiv din partea Parlamentului pentru conducerea Ministerului Energiei.
„Cu toții ştim că un proiect de investiții în infrastructura energetică nu se face de azi pe mâine, aşa cum nu se face nici în autostrăzi. Aşa cum am văzut şi cazul de la Iernut, unde este o situație într-adevăr particulară, pentru că acolo antreprenorul spaniol a întâmpinat dificultăți. A fost nevoie de o negociere şi economică, şi diplomatică, lucrurile s-au reglat în acest moment. Am fost chiar eu la Madrid acum o lună, am discutat cu vicepremierul Spaniei, şi în acest moment suntem pe ultima fază, înainte de reemiterea ordinului de începere a lucrărilor. Deci, asta înseamnă că avem şanse ca în 16 luni să putem să dăm drumul la această importantă capacitate”, a spus Burduja, conform Agerpres.
Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosință la începutul anului 2020, potrivit planurilor inițiale. În vara anului 2021 Romgaz a reziliat contractul, din cauza întârzierilor, iar la începutul lunii aprilie 2023 a semnat cu Duro Felguera, contractul de achiziție având ca obiect „Finalizarea lucrărilor şi punerea în funcțiune a obiectivului de investiții: Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”.
Pe de altă parte, noul ministru al Energiei a subliniat, în ceea ce priveşte Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara, că „este o provocare să urmăm planul de restructurare”.
Despre energia nucleară, al a menționat că are un rol „absolut vital” şi România are tradiție în domeniu.
„România împreună cu alte state europene au înregistrat o victorie diplomatică în ultimii ani, pentru că această energie este considerată energie verde. Avem tradiție în domeniu, avem un ciclu integrat, ceea ce foarte puține state din lume au şi noi trebuie să ne îngrijim să păstrăm acest ciclu. De asemenea, pe baza tuturor datelor pe care le dețin momentan, proiectele asumate de România, deci reactoarele 3 şi 4, retehnologizarea şi extinderea duratei de viață pentru reactorul 1, precum şi SMR-urile, sunt proiecte avansate în parteneriat cu partenerul strategic din Statele Unite, cu partenerii din Canada, cu partenerii din Coreea de Sud şi, din ceea ce cunosc, în perioada următoare veți mai auzi veşti bune pe acest subiect şi lucrurile vor căpăta o concretețe şi mai mare”, a afirmat Sebastian Burduja.
Totodată, în opinia sa, listarea Hidroelectrica este o măsură bună şi „nu înseamnă că ne vindem țara” ci că li se dă românilor posibilitatea să investească în companiile strategice ale statului şi să-şi înmulțească agoniseala. „De altfel, şi anul trecut, probabil vă amintiți, am susținut o lege prin care s-au scăzut contribuțiile datorate pentru câştigul net pe piața de capital de la 10% la 1, respectiv 2% în funcție de perioada deținerii. Şi vă mulțumesc pentru sprijin, pentru că a fost o inițiativă foarte larg susținută şi transpartinică. Deci, da, cred că este o măsură bună. Nu înseamnă că ne vindem țara, înseamnă că dăm românilor posibilitatea să investească în companiile strategice ale statului român şi să-şi înmulțească agoniseala”, a transmis el.