Legislația românească din domeniul energiei este extrem de volatilă, greu de urmărit sau de înțeles, inconsecventă și cu blocaje, susține Dana Dunel Stancu, Head of Energy & Sustainability Practice, Biriș Goran, conform Profit.ro.
Astfel, noul proiect al legii energiei aduce o schimbare radicală în zona de electricitate, cu peste 100 de modificări ale celor 80 de articole, iar în Camera Deputaților este în dezbatere aprobarea unui text similar cu cel al ordonanței 74/2020, care reconfirmă imposibilitatea de a încheia contracte bilaterale pe piața de energie în mod direct.
“Aceste inconsecvențe nu sunt noi și este foarte trist că ele continuă încă, mai ales că vorbim de o dorință declarată de a avea o piață liberă în care toți participanții își cunosc drepturile și știu ce au de făcut. Dacă piața își dorește să fie din ce în ce mai deschisă ar trebui să fie din ce în ce mai permisivă. Dacă piața își dorește să fie din ce în ce mai permisivă tot ce înseamnă reglementări ar trebui să fie mai prietenoase și mai ușor de accesat”, a afirmat Dana Dunel Stancu.
„Este posibil ca o normă legală astăzi să arate într-un fel, peste 2 luni să arate altfel. Sau, la capătul celălalt, blocajele legislative: așteptăm norme legale să fie adoptate, știm că vor fi adoptate, supuse sub dezbatere publică, dar ele nu ajung să aibă formă normativă și obligatorie”, a spus aceasta.