De aproape doi ani, interesul investitorilor în regenerabile a crescut puternic, așa încât să vorbește deja despre noul val de investiții în acest sector. Datele de referință sunt constituite din avizele tehnice de racordare și contractele de racordare așa cum sunt ele sintetizate de operatorul național de sistem Transelectrica.
România dispune în prezent, de circa 3.077 MW în 135 de centrale eoliene (68 în regim dispecerizabil și 47 nedispecerizabile) și de circa 1.400 MW în centrale fotovoltaice (612 MW în 55 de grupuri dispecerizabile și 780 MW în 574 de grupuri nedispecerizabile). Se mai adaugă circa 55 de MW în biomasă, pentru o putere instalată în capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile de circa 4.524 MW. Însumarea datelor de la Transelectrica corespunde cu cele mai recent cifrele comunicate de Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie – ANRE, la finalul lunii noiembrie.
1.245 MW în 16 noi proiecte eoliene
Informațiile publice de pe site-ul Transelectrica arată că în primele 9 luni din 2021 au fost emise avize tehnice de racordare (ATR) pentru proiecte eoliene cu o capaci
tate de circa 1.245 MW. Șapte proiecte, însumând 897,7 MW se vor conecta în rețeaua Transelectrica, patru în cea a SDEE Muntenia Nord, trei, la Delgaz Grid și două la E-Distribuție Dobrogea. Dintre aceste proiecte, doar unul era programat să se încheie în 2021 – 22,8 MW în județul Neamț (PE Carlig SRL), șase au termen de punere în funcțiune în 2022, iar cele mai mari, toate cele șapte de peste 50 MW, vor începe să funcționeze după 2024. Proiectul de 365,8 MW dezvoltat de Pechea Eolian depinde de realizarea liniei de 400 kV Gutinaș-Smârdan, la care lucrările abia au început în această vară, așa că are ca termen de punere în funcțiune anul 2026.
Al treilea proiect ca mărime dintre cele avizate este dezvoltat de PNE Wind România – 115 MW în județul Constanța. În această vară, PNE a anunțat finalizarea negocierilor pentru vânzarea către un investitor strategic a trei parcuri eoliene din România. „Împreună vom lucra mai departe la implementarea acestora”, a precizat Markus Lesser, CEO al PNE, citat de zf.ro. “PNE se va concentra, de asemenea, și pe dezvoltarea de proiecte solare în România”, a mai spus el.
Puține proiecte mari în segmentul fotovoltaic
În segmentul fotovoltaic, numărul proiectelor mari care au obținut ATR este mai mic, iar proiectele “mari” se definesc altfel. Un singur proiect depășește 100 de MW, grupul de 134 MW pentru care a primit avizul Grup Blauer București și care urmează să fie pus în funcțiune până în 2025, la Studina, în județul Olt.
În Satu Mare, au primit ATR două firme controlate de Emanuel Muntmark, deținătorul Monsson Group. Camre Energy are un proiect de 67,5 MW și Sunwind Energy are unul de 27 MW, ambele cu dată estimată de punere în funcțiune în 2022. Valoarea totală estimată a investițiilor necesare pentru construirea celor două parcuri solare se ridică la peste 46 milioane euro, a scris Profit.ro, și fiecare va fi dotat inclusiv cu sisteme de stocare a energiei electrice.
Astfel, considerându-le mari pe cele de peste 9 MW, abia identificăm șapte asemenea proiecte avizate în 2021, însumând circa 350 MW. Unul dintre ele este grupul de 65 MW pentru care a obținut ATR Sun Challenge SRL – construirea unui parc fotovoltaic la Călugăreni, în Giurgiu. Nu se știu încă mai multe despre această inițiativă. Tot pentru Giurgiu, însă, au apărut informații despre un proiect de anvergură al Simtel Grup. Compania românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București a achiziționat un teren industrial de 837.866 mp în intravilanul orașului Giurgiu, unde are în plan dezvoltarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată totală cuprinsă între 40 și 60 MW. Simtel este deja un nume piața de regenerabile, datorită experienței acumulate în urma construirii „la cheie” a peste 150 de proiecte fotovoltaice pentru clienți și asigurării mentenanței totale în parcuri fotovoltaice cu o putere instalată de peste 125 MW.
Între ATR-urile inventariate de Transelectrica mai apar cele acordate pentru proiectele Comcris Energy – 45,6 MW, în județul Sălaj, Serg Company – 15 MW, în județul Gorj, și Melicon Solar – 9 MW, în județul Buzău.
Prosumingul stagnează
Proiectele mari fac totuși diferența, în segmentul fotovoltaic, în 2021 față de anul anterior. Comparând primele 9 luni din acest an cu întreg anul 2020, constatăm o creștere cu 80,12% a capacității instalate pentru care s-au acordat ATR-uri – 400,5 MW, față de 222,3 MW. Numărul total de ATR-uri eliberate a scăzut puternic, cu peste 78%, de la 1.408, la 304 – situație care se va mai îmbunătăți până la finalul anului, dar fără a schimba tendința.
Dacă excludem proiectele mari, constatăm o majorare cu 82% a capacității instalate pentru sistemele fotovoltaice de mici dimensiuni, în care includem și grupurile de cu capacități între 0,8 MW și 9 MW. Iar dacă ne referim numai la echipamentele casnice, de sub 0,8 MW, în care majoritatea covârșitoare sunt de 0,003 MW, constatăm un declin ușor la capacitatea totală pentru care s-au acordat ATR-uri și o scădere puternică în ceea ce privește numărul – în jur de 280 de ATR-uri în primele 9 luni din 2021, față de circa 1.400 în întreg anul 2020.
—————————————-
Articolul a apărut inițial în numărul din decembrie 2021 al Energynomics Magazine.
Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.1